Lavrov: Pregovori o neširenju NATO-a na Ukrajinu posle novogodišnjih praznika

Moskva je Vašingtonu i NATO-u nedavno predala nacrte bezbjednosnih dokumenata u kojima se zahtjeva da NATO ne primi u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje i da odustane od razmiještanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi. Vašington i američki saveznici odbili su da se obavežu na to, ali su naveli da su spremni za pregovore

3920 pregleda 3 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Pregovori Rusije i SAD o zahtjevu Moskve za davanje garancija o neširenju NATO-a na Ukrajinu počeće odmah poslije novogodišnjih praznika, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je danas rekao da će Moskva sa SAD "obaviti ključni dio pregovora" odmah posle novogodišnjih praznika, koji u Rusiji traju do 9. januara.

Moskva je Vašingtonu i NATO-u nedavno predala nacrte bezbjednosnih dokumenata u kojima se zahtjeva da NATO ne primi u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje i da odustane od razmiještanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi. Vašington i američki saveznici odbili su da se obavežu na to, ali su naveli da su spremni za pregovore.

Zahtjevi, sadržani u nacrtu bezbjednosnog ugovora Rusije i SAD i nacrtu bezbjednosnog sporazuma Moskve i NATO-a, sačinjeni su u vrijeme sve većih tenzija zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine, koje je podstaklo strahovanja zbog moguće invazije na tu zemlju.

Rusija negira da planira napad na susjednu Ukrajinu, ali zahtjeva garancije da se NATO neće širiti na tu zemlju niti raspoređivati oružje na njenoj teritoriji.

Lavrov je prošle nedelje rekao da će Moskva, uz pregovore sa SAD, početi i razgovore sa NATO-om o tom pitanju, kao i odvojene pregovore pod okriljem OEBS.

Bonus video: