Lukašenko ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji

Kroz raširenu korupciju, bjeloruski predsjednik izgradio je ogroman sistem patronaže koji mu daje kontrolu nad ekonomijom, a da bi zaštitio tu korupciju počinio je gruba kršenja ljudskih prava, saopštili su iz OCCRP-a

6054 pregleda 24 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, proglašen je za ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji, navodi se u saopštenju Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), dodajući da je to nagrada koja se dodjeljuje onima koji su doprinijeli unaprjeđenju organizovanog kriminala i korupcije.

„U još jednoj značajnoj godini za korupciju globalno nezavisno vijeće izabralo je Aleksandra Lukašenka za ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji“. Dodaju, kako prenosi Danas, da je ovo prvi put za deset godina da je odluka donijeta jednoglasno.

Brutalni, posljednji evropski diktator, kako ga opisuju, Lukašenko je 1994. godine izabran kao reformator, ali se od tada, ukazuju, „nasilno držao vlasti uprkos tome što je odavno pao u nemilost naroda“. On je to, ističe se, „učinio putem političke kontrole, gvozdenom rukom, namještanjem izbora, mučenja kritičara i proizvoljnog hapšenja demonstranata – sve uz pomoć Kremlja“.

Kroz raširenu korupciju, dodaju, izgradio je ogroman sistem patronaže koji mu daje kontrolu nad ekonomijom, a da bi zaštitio tu korupciju počinio je gruba kršenja ljudskih prava.

Naglašavaju da je „Lukašenko jedan od mnogih autokrata koji koriste korupciju i nasilje da potkopaju demokratiju i zadrže vlast na neodređeno vrijeme – izazov sa kojim se suočavaju mnoge države“.

Tokom prošle i ove godine, podsjećaju, Lukašenko je drsko prekršio međunarodne norme, uključujući i stvaranje migrantske krize sa EU tako što je „namamio hiljade izbjeglica na granicu Belorusije sa Litvanijom, Letonijom i Poljskom“.

U maju ove godine, takođe, naredio je prizemljenje aviona Rajanerau Minsk koji je letio na liniji Atina – Viljnus kako bi beloruske vlasti uhapsile bjeloruskog disidenta Romana Protaševiča, što je izazvalo bes i gnjev međunarodne zajednice.

Bonus video: