Pudždemon i ministri pobjegli u Brisel

Informacija da je Pudždemon u Briselu objavljena je nakon što je državno tužilaštvo Španije najavilo podizanje optužnice protiv njega
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2017. 15:59h

Svrgnuti predsjednik Katalonije Karles Pudždemon napustio je Kataloniju i otišao u Belgiju sa drugim članovima svog kabineta.

Pudždemon je jutros na društvenim mrežama objavio fotografiju istorijske palate u Barseloni, kako bi javnost pomislila da se još uvijek nalazi u zgradi, ali je utvrđeno da je riječ o starijoj fotografiji. Nije prisustvovao ni sastanku Evropske demokratske stranke Katalonije koji je bio zakazan u 10:30 sati. Informacija da je Pudždemon u Briselu objavljena je nakon što je državno tužilaštvo Španije najavilo podizanje optužnice protiv njega i drugih katalonskih zvaničnika zbog pobune i pronevjere i kršenja ustava. Ranije je objavljeno kako je belgijski sekretar za migracije i azil Teo Franken ponudio politički azil u Belgiji. "Zbog pritiska Madrida i zatvorske kazne s kojom se suočava, upitno je može li očekivati pravično suđenje. Ovo bi nas dovelo u tešku diplomatsku situaciju s vladom, ali je moguće i legalno tražiti azil u Belgiji. Njegov zahtjev će, kao i svakog drugog, biti ispitan na objektivan, ispravan i nezavisan način kako bi Španci voljeli da bude", rekao je Franken.

Mediji: Pudždemon će tražiti politički azil u Belgiji

Katalonski lider Karles Pudždemon, koji je danas otputovao u Brisel, zatražiće u Belgiji politički azil, objavio je danas španski Pais pozivajući se na katalonske medije. Pais navodi da mu je u izvorima ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno da su s Pudždemonom u Brisel otputovala najmanje četvorica saradnika, ali da nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu za navode katalonskih medija da će oni u Belgiji tražiti politički azil. I agencija AP prethodno je prenijela izjavu neimenovanog španskog zvaničnika da je Pudždemon otputovao u Brisel. Mediji su tokom vikenda prenijeli izjavu belgijskog državnog sekretara za azil Tea Frankean da nije nerealno očekivati da Pudždemon zatraži azil. Pudždemonova stranka danas je nagovijestila spremnost da učestvuje na regionalnim izborima koje je Madrid raspisao za 21. decembar čime je otklonjeno strahovanje da bi partije koje se zalažu za nezavisnost mogle da bojkotuju glasanje. Vijest o odlasku Pudždemona objavljena je pošto je španski državni tužilac zatražio podizanje optužnice protiv zvaničnika smijenjene regionalne katalonske vlade, čime je, ocijenio je AP, krizu izazvanu proglašenjem nezavisnosti Katalonije gurnuo u novu neizvjesnu fazu.

Španski minsitar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je juče da bi Pudždemon mogao da učestvuje na izborima, pod uslovom da ne bude uhapšen. "Ne znam kakva će se pravosudna aktivnost desiti do 21. decembra. Ako do tada ne bude u zatvoru, mislim da može biti biran", rekao je dan prije nego što je tužilac najavio optužnice.

Tužilac Hose Manuel Masa danas je rekao da optužnica treba da bude podignuta zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevjere za šta su po španskom zakonu zaprijećene kazne i do 30 godina zatvora. O zahtjevu tužioca treba da odluče sudije, ali za sada nije jasno kada bi do toga moglo da dodje.

Masa je rekao da će zatražiti od sudije i preventivne mjere protiv zvaničnika, ali nije precizirao da li bi to uključivalo i hapšenje i pritvor do suđenja. On takođe nije imenovao katalonske zvaničnike na koje bi se mogla odnositi optužnica, ali AP navodi da su među njima Pudždemon, njegov zamjenik Oriol Žunkeras i bivši predsjednik parlamenta Karme Forkadel. Španski premijer Mariano Rahoj smijenio je katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije.

Učešće na izborima danas je potvrdila i Katalonska republikanska ljevica (ERC), koja je zajedno sa koalicionim partnerima u katalonskom parlamentu prošle nedjelje podržala usvajanje deklaracije o nezavisnosti.

Posle sastanka partijskog rukovodstva, na kojem su bili i doskorašnji katalonski potpredsjednik Oriol Žunkeras i predsjednik parlamenta Karme Forkadel, portparol stranke Serži Sabrija rekao je da će "partija pronaći način da učestvuje na izborima koji mogu biti još jedna prilika da se konsoliduje republika". U Kataloniji je danas počelo preuzimanje vlasti, pošto je danas prvi radni dan posle odluka katalonskog i španskog parlamenta. Pudždemon je ranije najavio da će se mirno i demokratski suprotstaviti smjenjvanju regionalne vlade, ali nije rekao da li smatra da su prijevremeni regionalni izbori način za izlazak iz krize.

Bonus video: