Desničari kritikovali Makrona zbog zastave EU na Trijumfalnoj kapiji

„Predsjedavanje Evropom da, brisanje francuskog identiteta ne“, tvitovala je Valeri Pekres, konzervativna kandidatkinja i prema anketama glavna Makronova protivnica na izborima

3335 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuske vlasti su u nedjelju uklonile zastavu Evropske unije sa Trijumfalne kapije u Parizu, nakon što su desničari optužili predsjednika Emanuela Makrona da je tim potezom "izbrisao" francuski identitet. Velika zastava EU zamijenila je francusku nacionalnu trobojku u novogodišnjoj noći kako bi se obilježio početak francuskog predsjedavanja EU u idućih šest mjeseci.

Trijumfalna kaija pod kojom je grob neznanom junaku, te ostale pariske znamenitosti poput Ajfelovog tornja i Panteona takođe su osvetljeni plavom evropskom bojom i žutim zvjezdicama. No, Makronovi desničarski suparnici smatraju to uvredom veteranima i nacionalnoj baštini.

„Predsjedavanje Evropom da, brisanje francuskog identiteta ne“, tvitovala je Valeri Pekres, konzervativna kandidatkinja i prema anketama glavna Makronova protivnica na izborima, prenosi Jutarnji list.

Pozvala ga je da vrati francusku zastavu rekavši: "To dugujemo našim vojnicima koji su za nju prolili svoju krv".

Marin le Pen, predsjednica ultradesničarske francuske stranke Nacionalni savez (RN), protestovala je protiv postavljanja zastave Evropske unije na Trijumfalnu kapiju u čast početka šestomjesečnog predsjedavanja Francuske EU.

Le Penovoj, koja će takođe biti rival Makronu na izborima, su se pridružili su se i drugi političari iz francuskog desničarskog političkog spektra, gnjevni zbog zastave EU koja se vijori na nacionalnom spomeniku, prenio je Rojters.

"Okititi Trijumfalnu kapiju bojom Evropske unije, bez nacionalne zastave, predstavlja napad na identitet naše nacije, jer ovaj spomenik je podignut u slavu naših vojnih pobjeda i tu se nalazi Grob neznanog vojnika", navodi se u saopštenju Le Penove, prenosi Tanjug.

Državni sekretar u ministarstvu za evropska pitanja Klemen Bon izjavio je da će zastava EU biti privremeno na Trujumfalnoj kapiji.

"Francuska zastava nije zamijenjena. Izborna kampanja nije otvoreni prolaz za sitne laži i kontroverze", poručio je on na svom Tviter nalogu.

Zvaničnik iz Makronovog kabineta rekao je danas da je skidanje zastave nešto prije zore u nedjelju "bilo planirano" i da je tamo trebalo da ostane samo dva dana, prenosi Indeks.

Bonus video: