Makron upozorio da će "gnjaviti" nevakcinisane Francuze

"Neću slati (nevakcinisane) u zatvor", rekao je Makron. "Ali ću im reći da od 15. januara više neće moći da idu u restorane. Nećete više moći da idete na kafu, nećete više moći da idete u pozorište, bioskop"

3072 pregleda 4 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je da namjerava otežati život ljudima u Francuskoj koji nisu vakcinisani protiv Kovida-19.

"Stvarno želim da ih gnjavim, a mi ćemo to nastaviti da radimo – do kraja", rekao je za francuski list "Le Parizijen".

Međutim, politički protivnici navode da njegov oštar jezik u intervjuu nije dostojan predsjednika.

Makronovi komentari uslijedili su nakon što su opozicioni poslanici, koji su se ujedinili protiv vlade, odložili donošenje predloga zakona o kovid-propusnicama.

Poslije ponoći (4. na 5. januar) spriječeno je da se nastavi rasprava u parlamentu o predlogu zakona, kojim bi se nevakcinisanim zabranio pristup većem dijelu javnog života.

Očekuje se da će zakon biti odobren na glasanju ove sedmice, ali je razljutio protivnike vakcine, a nekoliko francuskih poslanika je reklo da su primili prijetnje smrću zbog tog pitanja.

U intervjuu za "Le Parizijen" 4. januara, Makron je rekao da se, iako neće "vakcinisati na silu", nada da će ohrabriti ljude da prime dozu tako što će "što je više moguće ograničiti njihov pristup aktivnostima u društvenom životu".

"Neću slati (nevakcinisane) u zatvor", rekao je. "Ali ću im reći da od 15. januara više neće moći da idu u restorane. Nećete više moći da idete na kafu, nećete više moći da idete u pozorište, bioskop."

Oštra Macronova poruka nevakciniranim prouzrokovala je snažnu reakciju opozicionih političara.

"Nijedna hitna zdravstvena situacija ne opravdava takve riječi", rekao je Bruno Retailo, vođa desničarskih republikanaca u Senatu.

"Emanuel Makron kaže da je naučio da voli Francuze, ali izgleda da ih posebno voli da prezire."

Liderka krajnje desnice Marin le Pen je na Tviteru napisala: "Predsjednik ne bi trebalo da kaže da... Emanuel Makron nije dostojan svoje funkcije."

U međuvremenu, ljevičarski političar Žan-Luk Melanšon opisao je ove izjave kao "zapanjujuće priznanje".

"Jasno je da je propusnica za vakcinaciju kolektivna kazna protiv slobode pojedinca", dodao je.

Bonus video: