"AMBASADOR DA POVUČE IZJAVU" Tenzije zbog Katalonije: Podržava li Grčka jedinstvo Španije?

83 pregleda 0 komentar(a)
Grčka, Španija, Foto: Shutterstock
Grčka, Španija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2017. 08:43h

Grčka je pozvala španskog ambasadora u Atini da povuče izjavu koju je dao grčkom listu, a u kojoj nagovještava da Atina ne podržava jedinstvo Španije.

"Iznenadili su nas komentari ambasadora prijateljske i savezničke Španije, koji je javno kritikovao grčku vladu", saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Grčke, prenosi Rojters.

Španski ambasador u Grčkoj Enrike Vigera rekao je za današnje izdanje grčkog lista "Elefteros Tipos" da, dok je dobio jasna uvjeravanja o podršci španskom jedinstvu od grčke konzervativne opozicije i predsjednika Prokopisa Pavlopulosa, to isto se ne može reći za ljevičarsku vladu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

"Saopštenja grčke vlade o tom pitanju izostaju. Međutim, druge evropske vlade toplo podržavaju teritorijalni integritet Španije i stav naše vlade", rekao je Vigera.

Grčko Ministarstvo vanjskih poslova je optužilo španskog ambasadora da "vrijeđa grčki Ustav" time što je nagovijestio da grčki predsjednik ne govori u ime vlade.

U saopštenju grčkog Ministarstva se ukazuje i da se, usvajanjem argumenata političke opozicije, španski ambasador miješa u unutrašnja pitanja Grčke.

"Pozivamo ambasadora da izbjegava da se ponaša na način koji nije u skladu sa diplomatskim normama i očekujemo da on povuče svoju neprimjerenu izjavu i grčkoj vladi pruži potrebna objašnjanja", zaključuje se u saopštenju.

Inače, portparol grčke vlade je ranije saopštio da vlada u potpunosti podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Španije, kao i bilo kakvu inicijativu u cilju obnove demokratskog dijaloga u okviru španskog Ustava, napominje britanska agencija.

Bonus video: