"BURNO POLITIČKO RASPOLOŽENJE"

Njemačka: Merkel pokušava da spasi pregovore o formiranju koalicije sastankom na nepoznatoj lokaciji?

Za sada se ispostavlja da je proces formiranja koalicije problematičan, a sagovornici se najviše spore oko klimatske i imigracione politike, prenijeli su njemački mediji za vikend, navodeći da je proteklog četvrtak došlo do "velikog sukoba" među učesnicima
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 19:55h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da spasi pregovore o formiranju koalicije sastankom na nepoznatoj lokaciji, piše "Bild am zontag".

Kako navode, Merkel razgovara sa liderom CSU Horstom Zehoferom, dvojicom zvaničnika iz stranke Zelenih i prvim čovjekom liberala (FDP) Kristijanom Lindnerom.

Političko raspoloženje, navodi list, ostaje burno, a razgovori bi trebalo da budu održani danas.

Merkel, čiji su konzervativci osvojili najviše glasova na nedavnim izborima, nastoji da formira tročlanu koaliciju sa Slobodnim demokratama (FDP) i strankom Zelenih, koja nikad nije sklopljena na saveznom nivou. 

Za sada se ispostavlja da je proces formiranja koalicije problematičan, a sagovornici se najviše spore oko klimatske i imigracione politike, prenijeli su njemački mediji za vikend, navodeći da je proteklog četvrtak došlo do "velikog sukoba" među učesnicima. 

Dok konzervativci žele da ograniče broj izbjeglica, Zeleni to odbijaju, prenosi Rojters. 

List piše da je Lindner tražio mogućnost da povede jednog visokog zvaničnika FDP na sastanak, pošto Zelene predstavlja Džem Ozdemir i Katrin Gering-Ekart. 

Razgovori se nastavljaju pošto tri strane nisu uspjele da postignu dogovor o imigraciji i klimatskim pitanjima na sastanku u četvrtak, koji je trajao 11 sati. 

Aleksander Lambsdorf, zamjenik lidera FDP, rekao je da su razgovori o formiranju koalicije u "teškoj fazi", ali da to nije neočekivano u ranoj fazi pregovora. 

On je rekao da će FDP i Zeleni "nemaju izbora nego da razgovaraju" s obzirom na okolnosti u Bundestagu.