Parlamentarni izbori u Mađarskoj zakazani za 3. april: Orban prvi put protiv ujedinjene opozicije

Orbanova popularnost i dalje je velika u Mađarskoj gdje pristalice premijera hvale njegovu odbranu nacionalnih interesa kao i hrišćanski identitet zemlje. Međutim, Orbana kritikuju zbog "neliberalnih" stavova o mnogim temama, kao što su imigracija, nezavisnost sudstva, sloboda medija i prava aktivista i pripadnika zajednice LGBT

2765 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mađarski predsjednik Janoš Ader izjavio je danas da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani 3. aprila.

Izbori će biti teški za suverenističkog premijera Viktora Orbana koji cilja na četvrti mandat, ali se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom, ocijenila je agencija Frans pres.

Orbanova popularnost i dalje je velika u Mađarskoj gdje pristalice premijera hvale njegovu odbranu nacionalnih interesa kao i hrišćanski identitet zemlje.

Međutim, Orbana kritikuju zbog "neliberalnih" stavova o mnogim temama, kao što su imigracija, nezavisnost sudstva, sloboda medija i prava aktivista i pripadnika zajednice LGBT.

Orban će se ovog puta suočiti sa ujedinjenom opozicijom.

Peter Marki-Zai, konzervativni gradonačelnik malog grada na jugu Mađarske, izabran je za kandidata ujedinjene opozicije.

Marki-Zai, ekonomista i inžinjer koji je pet godina živio u SAD i Kanadi, pobijedio je 2018. na izborima za gradonačelnika Hodmezevašarhelja, grada sa oko 44.000 stanovnika koji je decenijama bio uporište vladajuće stranke Fides.

"Ako budemo ujedinjeni, onda ćemo moći da zbacimo najkorumpiraniju vladu u Mađarskoj u poslednjih 1.000 godina", izjavio je nedavno kandidat opozicije.

Analitičari su ocijenili da je opozicija sebi dala realne šanse za uspjeh, dok će Orban imati problema da obezbijedi dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Bonus video: