Porošenko se vratio u Kijev, suočiće se sa optužbama za izdaju

Tužilac tvrdi da je Porošenko bio uključen u prodaju velike količine uglja, kako bi pomogao finansiranje proruskih seperatista u istočnoj Ukrajini tokom 2014. i 2015. godine

2740 pregleda 0 komentar(a)
Porošenko u Kijevu, Foto: Reuters
Porošenko u Kijevu, Foto: Reuters

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko vratio se u Kijev, kako bi odgovorio na optužbe za izdaju, iako ih smatra politički motivisanim.

Porošenko je ranije, na konferenciji za novinare u Varšavi uoči puta za Ukrajinu, rekao da je spreman da se na sudu suoči sa optužbama, prenio je N1.

Tužilac tvrdi da je Porošenko bio uključen u prodaju velike količine uglja, kako bi pomogao finansiranje proruskih seperatista u istočnoj Ukrajini tokom 2014. i 2015. godine.

Petro Porošenko
foto: Reuters

Porošenko ističe da nema njegove odgovornosti i tvrdi da tužilac, pod uticajem predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, želi da mu nanese štetu kako bi skrenuo pažnju sa ogromnih problema, uključujući ekonomske probleme i veliki broj smrtnih slučajeva od kovid-19.

"Rukovodstvo Ukrajine je odgovorno za jedinstvo u zemlji, a ono što Rusija zaista traži je dezintegracija i sukob unutar zemlje", ukazao je Porošenko koji najavljuje da će se boriti za Ukrajinu.

Porošenko je jedan od najbogatijih Ukrajinaca, vlasnik "Roshen" fabrike čokolade, a sud u Kijevu mu je zamrzao imovinu u sklopu istrage o izdaji.

Bonus video: