Francuski parlament osudio Lukašenkov režim u Bjelorusiji, traži nove i slobodne izbore

"Pozivamo bjeloruske vlasti da odmah i bezuslovno oslobode pritvorene novinare i političke zatvorenike... Nikakvog dijaloga sa Lukašenkom ne može da bude sve dok traje represija i gušenje civilnog društva", izjavio je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian koji je prisustvovao sjednici

3611 pregleda 23 reakcija 2 komentar(a)
Parlament Francuske, Foto: Shutterstock
Parlament Francuske, Foto: Shutterstock

Donji dom francuskog parlamenta večeras je jednoglasno osudio "nelegitiman režim" Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji, kao i djela "mučenja i sistematsku represiju" nad njegovim protivnicima, i zatražio nove i slobodne izbore u toj zemlji.

Poslanici donjeg doma usvojili su rezoluciju koju je ranije podržala francuska vlada.

"Pozivamo bjeloruske vlasti da odmah i bezuslovno oslobode pritvorene novinare i političke zatvorenike... Nikakvog dijaloga sa Lukašenkom ne može da bude sve dok traje represija i gušenje civilnog društva", izjavio je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian koji je prisustvovao sjednici.

Le Drian je rekao da nikakvog priznanja vlasti Bjelorusije ne može da bude dok se ne organizuju "novi, slobodni i transparentni izbori pod okriljem Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS)". Francuski poslanici su podsjetili na masovnu prevaru tokom predsjedničkih izbora 2020. godine na kojima je ponovo izabran Lukašenko.

Neki poslanici su se založili za dodatne sankcije Bjelorusiji dok je Francuska ovih šest meseci predsjedavajuća Savjetom Evropske unije.

Bonus video: