Poslanici EP i lideri EU odali posljednju poštu Sasoliju: "Ponosni Evropljanin"

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji će u srijedu održati govor u EP, izjavio je da je imao "osjećaj divljenja prema čovjeku rijetke dobronamjernosti"

6567 pregleda 0 komentar(a)
Makron se obraća u EP, Foto: Reuters
Makron se obraća u EP, Foto: Reuters

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) i lideri Evropske unije (EU) večeras su u Strazburu odali poslednju poštu Italijanu Davidu Sasoliju, "ponosnom Evropljaninu", koji je preminuo prošle nedjelje neposredno prije kraja svog mandata na mjestu predsjednika parlamenta.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je da je Sasoli bio "ponosni Evropljanin", potpuno okrenut drugima i vođen idealima "socijalne pravde i solidarnosti".

Mišel je Sasolija opisao kao "toplu, jednostavnu, autentičnu, nasmijanu i čvrstu" ličnost.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji će u srijedu održati govor u EP, izjavio je da je imao "osjećaj divljenja prema čovjeku rijetke dobronamjernosti".

Makron je pozdravio "vatrenog arhitektu" evropske izgradnje i podvukao posvećenost Sasolija "dijalogu" sa zemljama Balkana i južnog dijela Mediterana.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja nije došla na ceremoniju jer bila u kontaktu sa osobom zaraženom koronavirusom, pomenula je u poruci upućenoj EP strast koju je Sasoli imao prema Evropi i demokratiji.

Sasoli, koji je preminuo 11. januara u 66. godini, izabran je za predsjednika Evropskog parlamenta u julu 2019. godine.

Međutim, njegov rad je ugrozila epidemija koronavirusa tako da su mnoge sjednice Evropskog parlamenta održavane onlajn.

Predsjednik EP će ostati upamćen i po solidarnosti usred pandemije koronavirusa, jer je dao na raspolaganje prazne prostorije EP u Briselu i Strazburu za pripremu obroka za ljude u nevolji kao i za centre za testiranja na koronavirus.

Bonus video: