istraga o korupciji

Policija pretresla kuću Džozefa Muskata

Policija istražuje ugovor kojim je vlada bivšeg premijera Malte predala upravljanje u tri bolnice privatnoj grupaciji

13755 pregleda 1 komentar(a)
Džozef Muskat, Foto: REUTERS
Džozef Muskat, Foto: REUTERS

Policija je danas pretresla kuću bivšeg malteškog premijera Džozefa Muskata u okviru istrage o navodnoj korupciji prilikom sklapanja dogovora između njegove vlade i "Vitals global heltkera" kojim 2016. predato upravljanje u tri državne bolnice ovoj malo poznatoj grupi.

List „Tajms of Malta” je u novembru pisao o tome kako je bivši premijer dobio 60 000 eura od švajcarske kompanije "Akutor AG" povezane sa američkom grupom "Stjuard helt ker", koja je preuzela ugovor za bolnice od "Vitals global heltker" 2018.

Navodne uplate su uključene u istragu o korupciji, ali Muskat inistira da nije prekršio zakon.

„Plaćen sam za konsultantski posao koji je obavljen nakon što sam napustio dužnost, posao koji nije povezan sa Maltom ili bolnicama, za koji postoje svi papiri i za koji sam platio porez”, kazao je on juče.

„Tajms of Malta” je objavio da je policija preko tri sata pretresala Muskatovu kuću u selu Burmarad, na sjeveru Malte.

Muskat je kazao da ga je pretres samo „djelimično iznenadio”, jer mu je rečeno da je jedan opozicioni poslanik navodno pominjao pretres prethodnih nekoliko dana.

Pretres je, prema njegovim riječima, „nepotrebna drama” a zapljena uključujući i mobilne telefone njegovih kćerki tinejdžerki je pretjerana.

On je kazao da je, čim je priča o isplati objavljena u novembru, pripremio dokumenta, spremna da ih preda istražiteljima, što je i učinio čim se policija pojavila.

Policija nije komentarisala slučaj.

Muskat je u januaru 2020. podnio ostavku nakon što su mediji objavili da su on i njegov šef kabinetra bili bliski prijatelji sa biznismenom Jorgenom Fenekom, koji čeka suđenje za saučesništvo u ubistvu novinarke Dafne Karauana Galicije. Muskat nije povezan sa istragom o ubistvu.