dok je bio nadbiskup u minhenu

Optužbe na račun bivšeg pape: Znao za sveštenike koji su zlostavljali djecu, ostajali su na pozicijama

Advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl (Westpfahl Spilker Wastl) koja je izradila izvještaj saopštila je da bivši papa i dalje demantuje da je počinio ili znao za bilo kakvo krivično djelo

12071 pregleda 3 komentar(a)
Benedikt XVI, Foto: Reuters
Benedikt XVI, Foto: Reuters

U dugoočekivanom izvještaju o seksualnom nasilju u minhenskoj nadbiskupiji iznijete su optužbe na račun bivšeg pape Benedikta XVI, koji je u Minhenu bio nadbiskup od 1977. do 1982. godine.

Navodi se da je on znao za sveštenike koji su zlostavljali djecu i koji su uprkos tome ostajali na pozicijama, a crkva je ostajala nijema na te optužbe.

Advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl (Westpfahl Spilker Wastl) koja je izradila izvještaj saopštila je da bivši papa i dalje demantuje da je počinio ili znao za bilo kakvo krivično djelo.

"On je bio obaviješten o činjenicama. U ukupno četiri slučaja došli smo do zaključka da se tadašnji nadbiskup kardinal (Jozef) Racinger (kasnije papa Benedikt XVI) može optužiti za nedolično ponašanje", rekao je jedan od autora izvještaja Martin Puš.

U izvještaju se za dva slučaja optužuje i trenutni nadbiskup, kardinal Rajnhard Marks, koji je blizak papi Franju.

Nadbiskupija je prije skoro dvije godine od advokatske kancelarije naručila izvještaj sa ciljem da se ispitaju navodi o seksualnom uznemiravanju od 1945. do 2019. godine i da li su crkveni zvaničnici ispravno postupali sa optužbama.