Mond: Makron i dalje veliki favorit na predsjedničkim izborima

Prema anketi, Makron bi u prvom krugu glasanja zakazanog za 10. april mogao da osvoji oko 25 odsto glasova

1614 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i dalje je veliki favorit na predsjedničkim izborima zakazanim u aprilu, prenio je danas pariski list Mond (Le Monde) novo istraživanje javnog mnjenja.

Iza Makrona, koji se još nije zvanično kandidovao, s gotovo podjednakim brojem glasova se nalaze kandidatkinja desnice Valeri Pekres i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Prema anketi, Makron bi u prvom krugu glasanja zakazanog za 10. april mogao da osvoji oko 25 odsto glasova. Valeri Pekres i Marin Le Pen bi osvojile po petnestak odsto glasova.

U drugom krugu glasanja zakazanog za 24. april, Makron bi pobijedio bez obzira da li bi u taj krug ušle Le Pen ili Pekres.

Makron bi tada osvojio oko 54 odsto glasova, Valeri Pekres 46 odsto, a Marin Le Pen 43 odsto. Kandidat ekstremne desnice Erik Zemur bi u prvom krugu dobio oko 13 odsto glasova.

Što se tiče ljevice, lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon bi osvojio najviše glasova, oko osam odsto, dok bi kandidatkinja socijalista An Idalgo dobila 3,5 odsto.

Mediji koji prenose ankete stalno podsjećaju da ti rezultati nisu prognoze ishoda glasanja, već su pokazatelj trenutnog odnosa političkih snaga.

Najnovija anketa sprovedena je od 14. do 17. januara sa više od 12.000 ispitanika.