POSLANIK VLASTI ČESTITAO OTCJEPLJENJE

Dejli ekspres: Finska bi mogla da prizna Kataloniju i napravi haos u EU

Britanski list piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2017. 10:46h

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će zvanično priznati Kataloniju kao republiku, a taj potez bi ovu skandinavsku zemlju mogao da direktno suprotstavi Evropskoj uniji, piše londonski Dejli ekspres.

Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskom parlamentu podnijeti predlog da prizna novonastalu državu, prenosi list.

Kako se podsjeća, Karna, koji je iz redova vladajuće Partije centra koju predvodi premijer Juha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni parlament u petak izglasao otcjepljenje od Španije, navodi Tanjug.

Ako bi Finska zvanično priznala Kataloniju kao novu državu, to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španiju, navodi list.

"Ako bi Finska priznala Kataloniju, time bi se narugala Evropskoj uniji i njenom odbijanju da prizna novi status tog regiona", piše Dejli ekspres.

Istovremeno, ukazuje londonski dnevnik, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je da se pojavljuju "pukotine" u okviru EU zbog potresa u Kataloniji koje dovode do rascjepa u Uniji.

Škotska vlada je takođe uputila poruku podrške, navodeći da Katalonija "mora imati" pravo da odredi vlastitu budućnost.

Škotska vlada saopštila je da "poštuje i razumije" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga"

Dejli ekspres piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju.

Ljevičarski poslanik argentinskih socijalista Huan Karlos Đordano, koji zastupa provinciju Buenos Aires, rekao je, naime, da će u parlamentu podnijeti predlog da ta južnoamerička zemlja prizna Kataloniju.

Preporučujemo za Vas