duga borba osnivača vikiliksa

Pada odluka: Da li Asanž može da se žali Vrhovnom sudu Britanije protiv odluke o izručenju u SAD?

Pedesetogodišnji Asanž nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Prije toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu

3234 pregleda 2 komentar(a)
Asanž, Foto: Reuters
Asanž, Foto: Reuters

Britanski Visoki sud danas treba da odluči da li osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da se žali Vrhovnom sudu Britanije protiv odluke o izručenju u SAD.

Ova odluka najnovija je u dugoj borbi Asanža da izbjegne slanje u SAD da se suoči sa optužbama za špijunažu zbog objavljivanja tajnih dokumenata preko Vikiliksa prije deset godina.

Prije nešto više od godinu dana sudija okružnog suda u Londonu odbacila je zahtjev SAD za izručenje Asanža na osnovu procjene da bi on mogao da izvrši samoubistvo ako bude držan pod teškim zatvorskim uslovima u SAD.

Američke vlasti kasnije su dale uvjeravanja da osnivač Vikiliksa neće biti suočen sa strogo restriktivnim uslovima koji bi, po riječima Asanžovih advokata, ugrozili njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

Prošlog mjeseca Viši sud preinačio je odluku nižeg suda.

Sudije tog suda su ocijenile da su obećanja Amerikanaca dovoljna da garantuju da će se prema Asanžu ophoditi humano.

Oni su naveli da su američka obećanja ozbiljna, daje ih jedna vlada drugoj, i da će se njima obavezati svi zvaničnici i tužioci koji budu radili na slučaju Asanža danas i u budućnosti.

Asanžovi advokati naveli su da se ne može vjerovati tim obećanjima i tražili su dozvolu da ulože žalbu najvišem britanskom sudu.

Oni navode da obećanja američke vlade da Asanž neće biti podvrgnut "ekstremnim uslovima" ne znače ništa zato što su uslovna i mogu biti promijenjena po pravu diskrecije američkih vlasti.

Asanž može da se žali Vrhovnom sudu samo ako Viši sud ocijeni da je riječ o pitanju od javnog značaja.

Čak iako Viši sud odbaci argument malo je vjerovatno da će dugogodišnja pravna borba odmah biti završena. Asanž ima još nekoliko mogućnosti za žalbu protiv izručenja.

Pedesetogodišnji Asanž nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Prije toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

On je tražio zaštitu ambasade 2012. godine da izbjegne izručenje Švedskoj gdje je trebalo da odgovara za optužbe o silovanju i seksualnom napadu.

Švedska je odustala od istrage za seksualne zločine u novembru 2019. zbog zastarijevanja slučaja.

Američki tužioci su optužili Asanža u 17 tačaka za špijunažu i u jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave u Vikiliksu hiljade procurjelih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Asanžovi advokati kažu da nije trebalo podići optužnicu protiv njihovog klijenta zato što je djelovao kao novinar i zaštićen je prvim amandmanom američkog Ustava kojim se garantuje sloboda medija.

Oni kažu da su objavljeni dokumenti otkrili zloupotrebe američke vojske u Iraku i Avganistanu.