ŠPANSKE VLASTI PREDUZELE MJERE

Rahoj raspustio parlament Katalonije, raspisao izbore za 21. decembar

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnot tog regiona od Španije - za nezavisnost je glasalo 70 od 135 poslanika, 10 je bilo protiv, dok su dva listića bila prazna
22 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2017. 19:32h

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da raspušta katalonski parlament i saziva prijevremene regionalne izbore za 21. decembar, najavljujući mjere vlade poslije proglašenja nezavisnosti u parlamentu Katalonije

On je smijenio katalonskog vođu Karlesa Pudždemona i njegovu vladu, prenosi agencija Frans pres.

Rahoj je ovo izjavio poslije hitnog sastanka vlade sazvanog da donese mjere nakon katalonskog proglašenja nezavisnosti.

Rahoj je rekao da je ovakvo "bez presedana" nametanje direktne vladavine nad Katalonijom neophodno da bi se "povratila normalnost" u regionu. 

"Ovo su prve mjere koje pokrećemo da bismo izbjegli da oni koji su do sada bili odgovorni (katalonska vlada) mogu da nastave svoju eskalaciju neposlušnosti", rekao je Rahoj poslije sastanka vlade sazvanog pošto je Senat dao zeleno svjetlo da se Katalonija stavi pod kontrolu centralnih španskih vlasti.

Senat španskog parlamenta je odmah poslije proglašenja nezavisnosti Katalonije ovlastio vladu da primjeni ustavne mjere i preuzme kontrolu nad vladom u Kataloniji, aktivirajući Član 155 španskog Ustava.

Rahoj je obećao da će izbori biti "slobodni, čisti i legalni" i rekao je da ova situacija "tužna" i da njegova vlada "nikad nije željela da dođe do ovoga".

Cilj je da se Katalonija "vrati normalnosti i legalnosti što je prije moguće", rekao je španski premijer.

Gotovo mjesec dana od održavanja nedozvoljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, politička kriza u Španiji se danas zaoštrila proglašenjem nezavisnosti te bogate španske oblasti uprkos upozorenjima centralnih španskih vlasti da se time krši Ustav zemlje. 

Senat španskog parlamenta odmah je reagova i aktivirao član 155 Ustava koji omogućava vladi da djelimično ili potpuno suspenduje regionalnu samopupravu koja ne poštuje ustavne obaveze ili ugrožava interese Španije.

Agencija AP navodi da će otpuštanje regionalnih vođa i raspuštanje regionalnog parlamenta vjerovatno naići na snažan otpor u Kataloniji gdje hiljade ljudi na ulicama slavi proglašenje nezavisnosti.

Preporučujemo za Vas