upozorenje moskve

Rusija: Uzvratne mjere ako SAD odbiju naše zahtjeve

Rusija neće vječno čekati odgovor od SAD i "neće dozvoliti da njeni predlozi nestanu u beskrajnim raspravama", poručio je Lavrov

4377 pregleda 2 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Rusija je danas upozorila da će brzo preduzeti uzvratne mjere ako Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici odbiju njene bezbjednosne zahtjeve i nastave agresivnu politiku, čime je pojačala pritisak na Zapad, koji strahuje da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas poslanicima da će on i drugi najviši zvaničnici savjetovati predsjednika Vladimira Putina o narednim koracima pošto od SAD dobiju pisane odgovore na zahtjeve. Ti odgovori se očekuju ove nedjelje, iako su SAD i njihovi saveznici već jasno stavili do znanja da će odbaciti glavne ruske zahtjeve.

"Ako Zapad nastavi sa agresivnim kursom, Moskva će preduzeti neophodne uzvratne mjere", rekao je Lavrov.

Dodao je da Rusija neće vječno čekati odgovor od SAD, navodeći da "neće dozvoliti da njeni predlozi nestanu u beskrajnim raspravama".

Na pitanje poslanika da li Rusija može da proširi vojnu saradnju sa Kubom, Venecuelom i Nikaragvom, Lavrov je odgovorio da Moskva ima bliske veze sa tim zemljama. Zamjenik Lavrova je nedavno odbio da isključi razmještanje vojne opreme Rusije na Kubi i u Venecueli ako bezbjednosni zahtjevi Moskve ne budu ispunjeni.

Moskva je više puta negirala da planira invaziju na Ukrajinu, ali su SAD i njihovi NATO saveznici zabrinuti jer je Rusija razmjestila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i pokrenula niz vojnih vježbi u regionu.

U središtu sukoba su pitanja o budućnosti Ukrajine. Rusija je tražila garancije da NATO neće primiti u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike i da će odustati od razmještanja vojnika u tim zemljama.

NATO je ove nedjelje saopštio da pojačava mjere odvraćanja u regionu Baltičkog mora, a SAD su stavile 8.500 vojnika u pripravnost za moguće razmještanje u Evropi. Zapadne zemlje su poslale avione sa oružjem kako bi pomogle Ukrajini da ojača odbranu.