Velika Britanija najavila nove zakone: Jačanje sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu

Ona je rekla u obraćanju u donjem domu Parlamenta da će podnijeti tom tijelu nacrt zakona kojim će se znatno ojačati stav Britanije naspram agresivnih akcija Rusije protiv Ukrajine

4862 pregleda 7 komentar(a)
Ruski vojnici, Foto: REUTERS
Ruski vojnici, Foto: REUTERS

Šefica britanske diplomatije Liz Tras najavila je danas donošenje novih zakona za jačanje režima sankcija Velike Britanije koje mogu da se primjene u slučaju napada Rusije na Ukrajinu.

Ona je rekla u obraćanju u donjem domu Parlamenta da će podnijeti tom tijelu nacrt zakona kojim će se znatno ojačati stav Britanije naspram agresivnih akcija Rusije protiv Ukrajine.

Rekla je da te sankcije mogu da ciljaju veći broj pojedinaca i kompanije u zavisnosti od njihovog značaja za Kremlj.

"Moćićemo da ciljamo sve firme vezane za rusku državu, koje imaju značajne ekonomske aktivnosti za rusku državu ili djeluju u strateški važnom sektoru", rekla je ministarka dodajući da će moći da pogode ne samo te firme nego i one u čijem su vlasništvu i koje ih kontrolišu.

Trenutno vlada može da uvede sankcije samo onima koji su direktno vezani za rusko djelovanje u Ukrajini. Nova ovlašćena će omogućiti vladi da cilja mnogo širi broj pojedinaca i poslovnjih ljudi.

Po riječima ministarke to će biti najstroži režim sankcija ikad uspostavljen protiv Rusije i najveća promjena u pristupu Velike Britanije od Bregzita kada je napustila EU.

Forejn ofis je naveo da će nove mjere omogućiti Britaniji da djeluje zajedno sa SAD i drugim savjeznicima da zamrzne imovinu i zabrani putovanja.

"Osiguraćemo da oni koji dijele odgovornost za agresivne i destabilizirajuće djelovanje Kremlja dijeliti i tešku cijenu toga", rekla je Tras.

Rekla je da će njihova imovina u Britaniji biti zamrznuta, da britanske firme i pojedinci neće moći da imaju transakcije sa njima i da im neće biti dozvoljen ulazak u Britaniju.

"Oni koji su u Kremlju i oko njega neće imati gdje da se sakriju", rekla je ona.

Britanija je više puta pozvala Rusiju da krene diplomatskim putem. Premijer Boris Džonson treba da pozove telefonom ruskog predsjednika Vladimira Putina da ponovo apeluje na njega da se povuče i da se angažuje diplomatski.

Džonson je rekao danas da će prenjeti ruskom predsjedniku da bi invazija Ukrajine bila "apsolutna katastrofa za svijet i iznad svega da bi bila katastrofa za Rusiju".

Džonson sutra ide u Kijev zajedno sa svojom šeficom diplomatije da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Bonus video: