prekršio zakon o zaštiti osjetljivih mjesta

U Švedskoj uhapšen čovjek povodom nadlijetanja rezidencije kralja dronom

Prema švedskim medijima osumnjičeni je Rus star oko 40 godina, ali vlasti nisu potvrdile tu informaciju

2581 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Muškarac osumnjičen da je dronom nadletao rezidenciju švedskog kralja uhapšen je kod Stokholma, javile su danas švedske vlasti koje su imale više prijava o dronovima nepoznatog porijekla kako nadlijeću više osetljivih lokacija u zemlji.

Prema švedskim medijima osumnjičeni je Rus star oko 40 godina, ali vlasti nisu potvrdile tu informaciju.

Čovjek je uhapšen juče oko podne kod palate Drotningholm, rezidencije kralja Karla Gustava XVI i kraljice Silve, kod Stokholma, navela je policija.

Portparolka policije rekla je da ne potvrđuju nacionalnost te osobe već samo da je uhapšen muškarac.

On je osumnjičen da je prekršio zakon o zaštiti osjetljivih mjesta.

Hapšenje se dogodilo dvije nedjelje pošto je prijavljeno više nadlijetanja dronova nepoznatog porijekla iznad švedskih nuklearnih centrala i drugih osjetljivih lokacija.

Dio istrage je vodila švedska unutrašnja obavještajna agencija Sapo.

Švedska policija je tokom vikenda navela da ne može za sada da potvrdi da je neka strana sila slala te dronove, iako je gotovo 200 prijava napravljeno.

Jedan "vojni dron" takođe je prijavljen sredinom januara kako nadlijeće zgrade švedskog parlamenta i vlade, kao i kraljevsku palatu u centru Stokholma.

U vrijeme kada su visoke tenzije sa Rusijom oko Ukrajine Švedska je sredinom januara povećala pripravnost i rasporijedila pojačanja i oklopna vozila na strateško ostrvo Gotland u Baltičkom moru.