Džonson kazao Putinu da bi napad na Ukrajinu bio tragična greška

Britanski premijer je kazao da je neophodno pronaći izlaz iz krize uz poštovanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i prava na samoopredjeljenje

12419 pregleda 38 reakcija 19 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson kazao je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da bi svaki upad u Ukrajinu bio tragična greška, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta.

„Premijer je izrazio duboku zabrinutost zbog nedavne neprijateljske aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom”, kazao je portparol Džonsonovog kabineta.

„On je naglasio potrebu da se pronađe put naprijed uz poštovanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i prava na samopredjeljenje. Premijer je naglasio da bi svaki dalji ruski upad u ukrajinsku teritoriju bio tragična greška"

„Lideri su se složili da pogoršanje nije ni u čijem interesu. Premijer je naglasio važnost dijaloga i diplomatije, kao i potrebu da se Ukrajina uključi u pregovore”.

Džonson i Putin su pozdravili nedavnu bilateralnu komunikaciju o temama poput klimatskih promjena, Irana i Avganistana, saopštila je Britanija.

„Oni su se dogovorili da primijene taj duh dijaloga na sadašnje tenzije kako bi pronašli mirno rješenje”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: