Njemačka zabranila RT, Moskva odgovorila zabranom Dojče velea

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zatvara kancelarija Dojče velea, da će novinari izgubiti akreditacije, kao i da će kanal prestati da se emituje na teritoriji te zemlje

4589 pregleda 26 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je zatvorena kancelarija njemačke medijske kuće "Dojče vele", kao odgovor na zabranu rada ruskom mediju "Raša tudej" u Njemačkoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zatvara kancelarija Dojče velea, da će novinari izgubiti akreditacije, kao i da će kanal prestati da se emituje na teritoriji Rusije, prenosi Rojters.

Ovaj potez Rusije dolazi dan nakon što je njemačko regulatorno tijelo za medije navelo da Raša tudej DE, koristeći srpsku licencu, ne može da se emituje u Njemačkoj.

Rusko ministarstvo navelo je, takođe, i da će njemačkim zvaničnicima, koji su uključeni u zabranu rada Raša tudej DE, biti zabranjen ulazak u Rusiju, prenosi RTS.

"Odluka o zabrani neosnovana"

Na odluku o zabrani Dojče velea u Rusiji, reagovalo je njemačko ministarstvo inostranih poslova koje je saopštilo da je takva odluka neosnovana i opterećuje njemačko-ruske odnose.

Mjere koje je ruska vlada objavila protiv Dojče velea nemaju nikakvu osnovu i predstavljaju ponovno zatezanje njemačko-ruskih odnosa, navodi u saopštenju portparol Ministarstva.

Njemačka medijska kuća Dojče vele, koju finansira država, saopštila je da je uložila zvanični protest zbog zatvaranja njene redakcije u Moskvi i zabrane rada u Rusiji, te najavila da će preduzeti pravne mjere.

"Prave nas pionom na način koji mediji mogu da iskuse samo u autokratijama", naveo je u saopštenju direktor Dojče velea Peter Limburg, prenosi Rojters.

Bonus video: