Makron i Šolc narednih nedjelja u posjetama Kijevu i Moskvi

Do posjeta na visokom nivou dolazi u vrijeme kineske podrške ruskom zahtjevu za sprječavanje širenja NATO na Ukrajinu i nakon optužbi SAD da Rusija radi na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage kako bi tu situaciju iskoristila kao izgovor za invaziju na Ukrajinu, koje je Moskva odbacila

2616 pregleda 0 komentar(a)
Kiev, Foto: Shutterstock
Kiev, Foto: Shutterstock

Francuski predsjednik i njemački kancelar posetiće Moskvu i Kijev u narednim nedjeljama, pojačavajući diplomatske napore u pokušaju da odvrate predsjednika Rusije od invazije na Ukrajinu i da pronađu izlaz iz rastuće napetosti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron bi trebalo da posjeti Moskvu u ponedjeljak a Kijev u utorak, dok će njemački kancelar Olaf Šolc otputovati u Kijev 14. februara a u Moskvu dan kasnije.

Do posjeta na visokom nivou dolazi u vrijeme kineske podrške ruskom zahtjevu za sprječavanje širenja NATO na Ukrajinu i nakon optužbi SAD da Rusija radi na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage kako bi tu situaciju iskoristila kao izgovor za invaziju na Ukrajinu, koje je Moskva odbacila.

Dok Francuska, kao uticajnija članica NATO, premiješta vojsku u Rumuniju kao dio priprema alijanse za potencijalni ruski napad, Makron se takođe aktivno zalaže za dijalog sa Putinom sa kojim je već nekoliko puta razgovarao proteklih nedjelja.

Njemačka je naglasila važnost različitih diplomatskih formata u rješavanju tenzija i odbila je da pošalje oružje Ukrajini, što je izazvalo negodovanje nekih saveznika. Šolc se u posljednje vrijeme suočio sa kritikama na domaćem planu zato što u periodu krize izbjegava eksponiranje u javnosti.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da posjete na najvišem nivou ozbiljno smanjuju izazove u sferi bezbjednosti i remete planove Kremlja.

Moskva posljednjih dana signalizira spremnost za dodatne razgovore sa Vašingtonom i NATO. Pojedini stručnjaci ocjenjuju da, dok traju razgovori Rusije i Zapada, ima razloga za oprezan optimizam.

Rusija je u blizini granice sa Ukrajinom rasporedila oko 100.000 vojnika i teško naoružanje. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagovještava invaziju na tu zemlju.

Rusija negira da planira napad i zahtijeva garancije od Zapada da Ukrajina nikada neće ući u NATO, da će NATO prestati da razmiješta oružje u blizini granica Rusije i da će se savezničke snage povući iz Istočne Evrope.

Bonus video: