Grupacija EIB 2021. investirala 853 miliona eura u Zapadni Balkan

"Naša podrška je bila vidljiva ne samo u finansiranju, već i kroz povećanje tehničke podrške u uvođenju Ekonomsko-investicionog plana, kao i Zelene agende na Zapadnom Balkanu, koja će doprinijeti čistijoj životnoj sredini i boljim uslovima života", kazala je potpredsjednica EIB-a Liljana Pavlova

2094 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupacija Evropske investicione banke (Grupacija EIB), banka Evropske unije (EU), ukupno je 2021. godine investirala 853 miliona eura širom Zapadnog Balkana za održivi razvoj, zelenu tranziciju, digitalizaciju i podršku malim i srednjim preduzećima, objavljeno je danas.

Prošle godine je EIB investirala 560 miliona eura u mala i srednja preduzeća u regionu, pomažući im da se oporave, prilagode, održe likvidnost, nastave sa investiranjem, očuvaju radna mjesta i stvore nove mogućnosti za zapošljavanje, navedeno je u saopštenju.

Dodato je da su sredstva namijenjena malim i srednjim preduzećima dostupna pod pristupačnijim i fleksibilnim uslovima, u okviru finansijskog paketa "Tima Evropa" za brži oporavak regiona od koronavirusa.

Kako je navedeno, sa gotovo 200 miliona eura investiranih u digitalni sektor Zapadnog Balkana od 2020. godine, Grupacija EIB je postala jedan od glavnih finansijera digitalne transformacije u regionu i omogućila mu, naglašeno je, pametan, otporan i inkluzivni rast regiona.

Istaknuto je da će investicije EIB-a premostiti digitalni jaz i omogućiti nadogradnju postojeće 4G i uvođenje 5G mreže, kao i digitalizaciju više od 1.500 škola i razvoj digitalnih vještina.

Dugoročno gledano, očekuje se da će to povećati produktivnost preduzeća, efikasnost javnih institucija i mogućnost zapošljavanja mladih u kontekstu novog digitalnog doba.

U okviru finansijskog paketa "Tima Evropa", EIB je uložila 1,7 milijardi eura za brži oporavak regiona od koronavirusa, obezbjeđujući zeleni, digitalni i održiv rast.

Podsjeća se i da je, kako bi povećala svoje lokalno prisustvo i pojačala finansijsku i tehničku pomoć za zemlje izvan EU, Grupacija EIB osnovala EIB Global, sa ciljem da ubrza planiranje i sprovođenje projekata, kroz individualno prilagođenu podršku koju će pružiti stručnjaci na terenu.

Zapadni Balkan spada u regione koje će dobiti podršku u okviru ogranka EIB Global, koji će biti i jedan od glavnih partnera Evropske komisije u sprovođenju inicijative "Globalni prolaz".

Potpredsjednica EIB Liljana Pavlova, koja je zadužena za Zapadni Balkan, rekla je da ostvareni rezultati pokazuju snažnu opredijeljenost EIB, u okviru "Tima Evropa", za zelenu tranziciju, digitalizaciju i razvoj privatnog sektora.

"Naša podrška je bila vidljiva ne samo u finansiranju, već i kroz povećanje tehničke podrške u uvođenju Ekonomsko-investicionog plana, kao i Zelene agende na Zapadnom Balkanu, koja će doprinijeti čistijoj životnoj sredini i boljim uslovima života", kazala je ona.

Dodala je da je regionu pružena podrška da se prilagodi novom digitalnom dobu, kroz znatna finansijska sredstva za unaprijeđenje digitalne infrastrukture i vještina.

"Sada, sa pokretanjem ogranka EIB Global, bićemo u poziciji da reagujemo brzo, da na konkretne lokalne potrebe odgovorimo na terenu, da proširimo svoje partnerstvo i znanje na zemlje i regione kojima je to najpotrebnije. Ovo će otvoriti novo poglavlje i proširi naše domete izvan EU, omogućavajući nam da još efikasnije doprinesemo digitalizaciji, borbi protiv klimatskih promjena i inkluzivnom rastu", rekla je Pavlova.

Dodato je da su sredstva namijenjena malim i srednjim preduzećima dostupna pod pristupačnijim i fleksibilnim uslovima, u okviru finansijskog paketa "Tima Evropa" za brži oporavak regiona od koronavirusa.

Banka EU uvela je nove finansijske instrumente i proizvode, kao što su namjenske kreditne linije za klimatske projekte kako bi se ubrzala dekarbonizacija preduzeća u regionu uvođenjem energetski efikasnih praksi.

Očekuje se da će podsticajni krediti za kompanije za zapošljavanje ugroženih socijalnih grupa biti potpisani širom regiona, kao dopuna onome koji je već ugovoren 2020. godine za Srbiju.

Pomoću garantne linije za Zapadni Balkan i bliže saradnje sa Evropskim investicionim fondom (dio Grupacije EIB koje se bavi malim i srednjim preduzećima), očekuje se i da će se pojačati podrška razvoju privatnog sektora.

Ukazano je i da je EIB povećala i tehničku i finansijsku podršku za pripremu i sprovođenje klimatskih i održivih projekata u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom.

Tokom 2021, odobrila je 257 miliona eura za zaštitu životne sredine, sigurniju i efikasniju energetsku mrežu, održivi transport i uvođenje energetski efikasnih projekata u mala preduzeća.

Smatra se da će finansijska sredstva EIB-a takođe ojačati energetsku mrežu u jugoistočnoj Evropi, uvođenjem sigurnog, raznovrsnog i efikasnog sistema snabdijevanja.

Zajedno sa Evropskom komisijom i drugim partnerima banka EU planira da poveća tehničku podršku kako bi se ubrzala realizacija Zelene agende.

Bonus video: