Prihvaćena ostavka grčkog ministra poljoprivrede: Smiješne "torbe pune para" za odštetu u požarima

Grčki premijer Kirijakos Micotakis prihvatio je danas ostavku ministra poljoprivrede koji se smijao na jednom video snimku dok je lokalni partijski zvaničnik objašnjavao kako isplate odštete za prirodne katastrofe mogu pomoći u pobjedi na izborima

3817 pregleda 0 komentar(a)
Premijer Micotakis, Foto: Reuters
Premijer Micotakis, Foto: Reuters

Grčki premijer Kirijakos Micotakis prihvatio je danas ostavku ministra poljoprivrede koji se smijao na jednom video snimku dok je lokalni partijski zvaničnik objašnjavao kako isplate odštete za prirodne katastrofe mogu pomoći u pobjedi na izborima.

U vladinom saopštenju se navodi da je Micotakis razgovarao sa ministrom Spiliosom Livanosom i tražio objašnjenje za njegovu neprimjerenu reakciju.

Livanos je "priznao da je trebalo drugačije da reaguje" i ponudio ostavku, koju je premijer prihvatio, navedeno je u saopštenju.

Snimak je načinjen prošle nedelje tokom sastanka ministra poljoprivrede u Sparti, gradu na jugu Grčke.

Na snimku se čuje gradonačelnik, bivši funkcioner kabineta kada je Micotakisova konzervativna Nova demokratija bila u vladi 2004-2009, koji kaže da je ta stranka uspjela da pobijedi na izborima 2007. uprkos prognozama zahvaljujući "torbama punih para" kojima je isplaćena odšteta građanima pogođenim šumskim požarima koji su nekoliko nedelja ranije opustošili južnu Grčku, i u kojima je stradao veliki broj ljudi.

Livanos se nasmijao konstataciji gradonačelnika i rekao da će biti teško parirati tom "istorijskom dostignuću".

On je tokom posjete Sparti, najavio isplatu odštete poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu na usjevima zbog mraza.

Micotakis je postao lider stranke 2016. i nije bio član vlade 2004-2009. Naredni parlamentarni izbori u Grčkoj zakazani su za sledeću godinu.

Bonus video: