Bregzit donio Britancima veće troškove, više birokratije i zastoje na granicama

Kao članica, Velika Britanija je polovinu trgovine obavljala sa zemljama EU. U izvještaju Odbora se navodi da je pandemija koronavirusa teško pogodila međunarodnu trgovinu, i da je zbog toga teško izmjeriti precizan efekat Bregzita

4239 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Bregzit) donio je toj zemlji veće troškove, više birokratije i zastoje robe na granicama, a obećanih koristi za sada nema, saopštio je danas Odbor britanskog parlamenta za javnu potrošnju.

Dan nakon što je premijer Boris Džonson imenovao državnog sekretara za "potencijale Bregzita", Odbor je naveo da je "jedini vidljivi uticaj" izlaska iz EU do sada veći teret za kompanije.

Velika Britanija je napustila ogromno jedinstveno tržište roba i usluga Evropske unije 31. decembra 2020. godine. Veći dio trgovine dvije strane i dalje se odvija bez carina, ali je Bregzit donio mnoštvo novih carinskih provjera i drugih barijera za ranije neometanu trgovinu.

Pristalice Bregzita navode da će izlazak iz EU, u koju je Velika Britanija ušla 1973. godine, omogućiti toj zemlji da smanji birokratiju, poveća produktivnost i modernizuje ekonomiju.

Predsjednica Odbora za javnu potrošnju Meg Hilijer, poslanica opozicione Laburističke partije, rekla je međutim da su "jedini vidljivi uticaj do sada povećani troškovi i papirologija i zastoji na granicama".

Prije Bregzita, Velika Britanija je polovinu trgovine obavljala sa zemljama EU. U izvještaju Odbora se navodi da je pandemija koronavirusa teško pogodila međunarodnu trgovinu, i da je zbog toga teško izmjeriti precizan efekat Bregzita, ali piše da je "jasno da je izlazak iz EU imao uticaja".

U izvještaju se navodi i da će zastoji na granicama vjerovatno biti povećani jer se međunarodna putovanja i transport vraćaju na nivo prije pandemije. EU ove godine uvodi nove provjere ljudi koji ulaze u taj blok 27 zemalja, dok Velika Britanija uvodi kontrolu cjelokupnog uvoza, uključujući biljne i životinjske proizvode.

Džonson je juče imenovao konzervativnog poslanika Džejkoba Ris-Moga na novu funkciju državnog sekretara za "potencijale Bregzita i efikasnost vlade".

Imenovanje je dio promjena, sprovedenih sa ciljem jačanja Džonsonove vlasti, oslabljene nedavnim skandalom oko njegovog učešća na žurkama u vrijeme oštrih mjera protiv pandemije koronavirusa.

Bonus video: