Britanska šefica diplomatije u Moskvi radi smirivanja ukrajinske krize

"Rusija ovdje ima izbor. Mi ih snažno ohrabrujemo da se angažuju, da smiriju napetosti i izaberu put diplomatije", rekla je Tras pred polazak za Moskvu

4986 pregleda 0 komentar(a)
Liz Tras, Foto: REUTERS
Liz Tras, Foto: REUTERS

Britanska ministarka spoljnih poslov Liz Tras otputovala je danas u Moskvu u nastojanju da smiri tenzije izazvane ruskom koncentracijom trupa blizu Ukrajine upozoravajući da bi invazija imala "ogromne posljedice za sve uključene".

"Rusija ovdje ima izbor. Mi ih snažno ohrabrujemo da se angažuju, da smiriju napetosti i izaberu put diplomatije", rekla je Tras pred polazak za Moskvu, što je prva posjeta jednog britanskog šefa diplomatije Rusiji u više od četiri godine.

Rusija je koncentrisala više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i počela vojne vježbe u regionu, ali kaže da ne planira da izvrši invaziju na svog susjeda. Ona želi garancije od Zapada i NATO da neće dozvoliti ulaz Ukrajine i drugih bivših sovjetskih država u taj vojni savez, da NATO zaustavi raspoređivanje oružja u tim zemljama i da povuče svoje snage iz istočne Evrope, zahtjeve koje SAD i NATO odbijaju.

Zapadne zemlje kažu da će uvesti najteže sankcije ruskim firmama i pojedincima ako Moskva napadne Ukrajinu.

"Rusija ne treba da sumnja o snazi našeg odgovora", rekla je Tras koja će se sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim tokom dvodnevne posjete.

Tras je pozvala Moskvu da se drži svojih međunarodnih sporazuma koji je obavezuju da poštuje nezavisnost i suverenitet Ukrajine.

Zapadne vođe proteklih nedjelja su u ubrzanoj diplomatskoj akciji u nastojanju da smire krizu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron proveo je više od pet sati razgovora sa predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi u ponedjeljak prije nego što se narednog dana sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Makron je rekao da mu je Putin prenio da neće pokrenuti eskalaciju ali je i priznao da će biti potrebno vrijeme za pronalaženje diplomatskog rješenja za najveću bezbjednosnu krizu između Rusije i Zapada od hladnog rata.

Makron je kasnije otputovao u Berlin da se sastane sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim predsjednikom Adnžejom Dudom i oni su pozvali Rusiju da smiri tenzije i da krene u dijalog o evropskoj bezbjednosti.

Danas je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares posjetio Kijev i sastao se sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom. Poslije sastanka Albares je ponovio da dijalog i deeskalacija treba da budu prioriteti. Kuleba je pozvao na dodatne sankcije Rusiji i rekao da "postoji šansa da se kriza riješi diplomatskim sredstvima".

Šolc se očekuje u Kijevu i Moskvi 14. i 15 februara. On se u ponedjeljak sastao sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom koji je obećao da će puštanje u rad gasovoda Sjeverni tok dva od Rusije do Njemačke biti blokiran u slučaju ruske invazije. Takav potez blokiranja gasovoda koji je završen ali još nije počeo da radi nanio bi ekonomske štete Rusiji ali bi takođe izazvao probleme u snabdijevanju energije za Njemačku.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kritikovao je SAD i njihove saveznike zbog pretvaranja Sjevernog toka dva u instrument pritiska na Moskvu, i nazvao nedavne izjave o gasovodu "političkim cirkusom".

Japan je odlučio da preusmjeri neke od svojih rezervi gasa Evropi u vrijeme kada raste zabrinutost o mogućem poremećaju snabdijevanja zbog krize, rekao je japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Koiči Hagiuda. Odluka je donijeta na molbu SAD i EU.

NATO je takođe pojačao raspoređivanje snaga da pojačaju svoje istočno krilo.

Bonus video: