Stoltenberg i Džonson: Zabrinutost za bezbjednost u Evropi zbog vojnog raspoređivanja Rusije

Britanski premijer Boris Džonson je rekao da ne misli da je Rusija donijela odluku "da preduzme vojnu akciju", ali da "nije nemoguće da bi katastrofa uskoro mogla da se dogodi"

4240 pregleda 1 komentar(a)
Džonson i Stoltenberg, Foto: REUTERS
Džonson i Stoltenberg, Foto: REUTERS

Rusko vojno raspoređivanje predstavlja "opasan trenutak za bezbjednost u Evropi", rekao je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji nije isključio mogućnost i da se dogodi "katastrofa".

"Rusko vojno prisustvo se pojačava na granicama Ukrajine i pomno pratimo rusko raspoređivanje u Bjelorusiji, najveće od završetka Hladnog rata", rekao je Stoltenberg.

Ruska i bjeloruska vojska počele su danas desetodnevne manevre u Bjelorusiji.

"Ovo je opasan trenutak za evropsku bezbjednost", rekao je Stoltenberg, dodajući da će NATO štititi sve saveznike.

Prema njegovim riječima, nova agresija Rusije protiv Ukrajine dovešće do jačanja prisustva NATO, a ne do njegovog slabljenja.

Više članica NATO odlučilo je da izdvoji dodatne resurse za snage za brzo reagovanje NATO i to će "omogućiti brzo dobijanje pojačanja i povećati kapacitete za reagovanje", rekao je Stoltenberg.

Džonson je izjavio da je Velika Britanija poslala 350 vojnika u Poljsku, kao i da predvodi taktičku jedinicu u Estoniji.

"Nalazimo se vrlo opasnom trenutku", ocijenio je britanski premijer.

On je rekao da ne misli da je Rusija donijela odluku "da preduzme vojnu akciju", ali da "nije nemoguće da bi katastrofa uskoro mogla da se dogodi".

Džonson je naveo da je prilično zabrinut i da su potrebni "deeskalacija i razgovori", dodajući i da se o nekim zahtjevima Moskve "ne može pregovarati", posebno kada je riječ o politici otvorenih vrata za članstvo u NATO.

Stoltenberg je rekao da je danas uputio poziv ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu na dijalog u okviru savjeta NATO-Rusija kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje vezano za zabrinutost Moskve.

Bonus video: