Evropski parlament priprema rezoluciju o borbi protiv oligarha u EU

Oligarsi i njihove mreže ponašaju se kao države u državi, u sopstvenim interesima bez obzira na demokratiju, a njihov uticaj u EU "porastao je do neviđenih razmjera u posljednjih nekoliko godina", navodi se u izvještaju Odbora

4725 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija mora da pojača borbu protiv oligarha i njihovih struktura u zemljama EU, ukazali su poslanici Evropskog parlamenta u izvještaju Odbora za kontrolu budžeta.

Oligarsi i njihove mreže ponašaju se kao države u državi, u sopstvenim interesima bez obzira na demokratiju, a njihov uticaj u EU "porastao je do neviđenih razmjera u posljednjih nekoliko godina", navodi se u izvještaju Odbora čija će rezolucija o borbi protiv oligarha biti na glasanju pred poslanicima EP krajem marta.

Kako prenosi briselski portal EUobzerver, potez Evropskog parlamenta da podstakne izvršnu vlast EU da se pozabavi korupcijom u bloku uslijedio je istog dana kada je transatlantski parlamentarni savez protiv kleptokratije, uključujući poslanike i članove američkog Kongresa, pozvao na sankcije korumpiranim pojedincima u Mađarskoj.

Izvještaj takođe dolazi uoči presude Evropskog suda pravde (ECJ) sljedeće nedjelje o novom instrumentu koji bi omogućio bloku da suspenduje sredstva državama članicama u slučaju kršenja vladavine prava.

Ta odluka bi mogla da omogući Evropskoj komisiji da blokira sredstva EU za Budimpeštu i Varšavu.

U izvještaju odbora EU navode se primjeri, uključujući primjer bivšeg češkog premijera Andreja Babiša, koji je u Pandorinim dokumentima imenovan zbog korišćenja ofšor finansiranja za kupovinu nekretnina u Francuskoj.

Revizija EU je takođe otkrila da je Babiš nepropisno držao kontrolu nad svojim prehrambenim i poljoprivrednim konglomeratom, koji je dobijao subvencije EU.

Babiš je negirao bilo kakav prekršaj.

U izvještaju se pominju i Bugarska, Češka, Mađarska, Slovačka i Rumunija kao države u kojima je nejednaka raspodjela poljoprivrednih fondova EU bila "veoma problematična".

Rezolucija o borbi protiv oligarha biće na glasanju na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta krajem marta, navodi EUobzerver.

S tim u vezi, poslanici Evropskog parlamenta i članovi američkog Kongresa u međuparlamentarnoj grupi za borbu protiv korupcije pozvali su u četvrtak na sankcije EU i SAD protiv pojedinaca u Mađarskoj.

"Kleptokrate ne kradu samo novac poreskih obveznika", rekli su njemački poslanik Zelenih Danijel Frojnd i američki predstavnik Tom Malinovski u zajedničkom saopštenju. "Oni takođe sistematski ugrožavaju budućnost naših demokratija", dodali su.

Danijel Hegeduš, saradnik njemačkog Maršalovog fonda u Berlinu, rekao je za EUobzerver da je izvještaj parlamentarnog Odbora za budžet još jedan znak da je parlament vodeća institucija u EU u borbi protiv korupcije.

Ali "parlament sam po sebi ne može da transformiše politički pejzaž unutar EU", upozorio je Hegeduš.

Parlament je takođe zaprijetio da će tužiti EK sudu zbog neuspjeha da reaguje protiv Poljske i Mađarske zbog pitanja vladavine prava i korupcije.

Bonus video: