Zbog straha od krađe DNK, Makron odbio ruski kovid test

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Makron odbio test i rekao da Rusija nema problema sa tim, ali da to znači da je potrebno rastojanje od šest metara od Putina kako bi se zaštitilo zdravlje lidera Kremlja

12175 pregleda 93 reakcija 5 komentar(a)
Makron i Putin, Foto: Reuters
Makron i Putin, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron odbio je zahtjev Kremlja da uradi ruski test na Kovid-19 kada je ove sedmice stigao da se vidi sa predsjednikom Vladimirom Putinom, kako bi spriječio Rusiju da se domogne Makronovog DNK, rekla su Rojtersu dva izvora iz Makronovog okruženja.

Kao rezultat toga, šef francuske države je držan na distancu od ruskog lidera tokom dugih razgovora o ukrajinskoj krizi u Moskvi.

Oni su fotografisani na suprotnim krajevima dugog stola, što je izazvalo satirične komentare na društvenim mrežama.

Dva izvora koja poznaju zdravstveni protokol francuskog predsjednika rekla su Rojtersu da je Makron imao izbor - ili da prihvati PCR test koji bi uradile ruske vlasti i da mu bude dozvoljeno da se približi Putinu, ili da to odbije i da se pridržava stroge distance.

"Znali smo vrlo dobro da to ne znači rukovanje i taj dugi sto. Ali nismo mogli da prihvatimo da se oni dočepaju predsjednikovog DNK", rekao je jedan od izvora Rojtersu, misleći na bezbjednosne protokole kojim bi francuskog lidera testirali ruski ljekari.

Vladimir Putin, Emanuel Makron
foto: Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Makron odbio test i rekao da Rusija nema problema sa tim, ali da to znači da je potrebno rastojanje od šest metara od Putina kako bi se zaštitilo zdravlje lidera Kremlja.

"U ovome nema politike, to ni na koji način ne ometa pregovore", rekao je on.

Drugi izvor iz Makronovog okruženja rekao je da je umjesto toga uradio francuski PCR test prije polaska i test na antigen koji je uradio njegov ljekar jednom u Rusiji.

"Rusi su nam rekli da Putin treba da bude u strogom zdravstvenom balonu", rekao je drugi izvor.

Makronova kancelarija je saopštila da se ruski zdravstveni protokol "ne čini ni prihvatljivim ni kompatibilnim sa ograničenjima našeg dnevnika", misleći na dužinu vremena koje bi bilo potrebno da se sačekaju rezultati.

Na pitanje o krađi DNK, Makronova kancelarija je saopštila:

"Predsjednik ima ljekare koji zajedno sa njim definišu pravila koja su prihvatljiva ili ne u smislu njegovog zdravstvenog protokola".

U četvrtak, tri dana nakon što su Makron i Putin imali sastanak na kojem se držala distanca, ruski lider je primio kazahstanskog predsjednika Kasima-Žomarta Tokajeva.

Žomart Tokajev i Putin
Žomart Tokajev i Putinfoto: Reuters

Njih dvojica su se rukovali i sjeli blizu jedan drugog, podijeljeni samo malim stočićem.

Bonus video: