Otkriveno dugogodišnje zlostavljanje dječaka u katoličkoj školi u Njemačkoj

Otkriveno je da su učenike polno zlostavljala tri direktora škole, koji su ujedno i sveštenici, kao i jedan od zaposlenih

22380 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nezavisnom istragom objavljenom u petak otkriveno je da su dječaci u katoličkom internatu u Njemačkoj gotovo 40 godina redovno bili izlagani fizičkom, polnom i psihološkom zlostavljanju, prenosi Hina.

Glavne istražiteljke Klaudija Bundšuh i Betina Jansen u Triru su izjavile da je nasilje nad učenicima u školi Albertinum u zapadnom Ajfelu počelo 1949. i trajalo do zatvaranja škole 1983. godine.

Njihovi izvještaji se temelje na iskazima 54 bivših polaznika internata za dječake. Otkriveno je da su učenike polno zlostavljala tri direktora škole, koji su ujedno i sveštenici, kao i jedan od zaposlenih.

Žrtve nasilja opisale su da su ih zlostavljači kažnjavali udarcima, povlačili ih za kosu, tjerali da jedu dok im ne pozli, uključni su bili i neželjeni dodiri, kao i zastrašivanje, prijetnje i dugotrajno zatvaranje.

Trirski biskup Štefan Akerman izjavio je da osjeća dubok stid zbog toga što su ta djeca i mladi ljudi proživjeli. Zatražio je oproštaj zbog boli koja im je nanesena u crkvenoj ustanovi.

"Ispravno je i važno da ova mračna strana škole Albertinum postane javna i da izvršioci odgovaraju", istakao je.

Istraga je počela u oktobru 2019. i sprovedena je odvojeno od crkve.

Bonus video: