Volas: Osjeća se miris miris Minhena u vazduhu, Rusija može da krene u ofanzivu u svakom trenutku

Sporazum iz Minhena koji je dozvolio njemačku aneksiju Sudeta, teritorije istočno od Njemačke u bivšoj Čehoslovačkoj, ostao je u istoriji kao simbol diplomatske kapitulacije evropskih demokratija naspram nacističke Njemačke, godinu dana prije početka rata

21801 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Volas, Foto: Reuters
Volas, Foto: Reuters

Britanski ministar odbrane Ben Volas ocijenio je povodom ukrajinske krize da se osjeća "miris Minhena u vazduhu", u osvrtu na sporazum iz 1938. sa nacističkom Njemačkom koji nije mogao da spriječi Drugi svjetski rat.

"Rusija može da krene u ofanzivu u svakom trenutku, sa oko 130.000 svojih trupa pozicioniranih duž ukrajinske granice", ocijenio je u intervjuu za Sandej tajms britanski ministar koji je u petak bio u Moskvi da se zalaže za smirivanje napetosti.

"Može da se desi da on (ruski predsjednik Vladimir Putin) jednostavno opozove svoje tenkove i svi se mi vratimo kući, ali osjeća se miris Minhena u vazduhu koji dolazi od nekih Zapadnjaka", rekao je Volas.

Sporazum iz Minhena koji je dozvolio njemačku aneksiju Sudeta, teritorije istočno od Njemačke u bivšoj Čehoslovačkoj, ostao je u istoriji kao simbol diplomatske kapitulacije evropskih demokratija naspram nacističke Njemačke, godinu dana prije početka rata.

Britanski ministar zadužen za Sjevernu Irsku, Brendon Luis objasnio je da je njegov kolega Ben Volas poredio diplomatske pokušaje uoči Drugog svjetskog rata sa sadašnjim diplomatskim pokušajima oko Ukrajine.

Prije Drugog svjetskog rata "bilo je puno diplomatskih napora, i ljudi su mislili da su ostvarili napredak ali to nije bio slučaj", rekao je Luis danas za Skaj njuz.

Velika Britanija se nada "diplomatskom rješenju", ali "nešto mnogo tragičnije bi moglo da se dogodi", rekao je on.

Moskva koja je pripojila Krim 2014. godine negira da ima bilo kakve agresivne namjere prema Ukrajini ali uslovljava deeskalaciju sa nizom zahtjeva, među kojima da se daju uvjerenja da Ukrajina neće nikad postati članica NATO.

To je uslov koji Zapad smatra neprihvatljivim.

Više razgovora posljednjih dana nisu doveli do napretka ka rješenju krize koju Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri decenije.

Bonus video: