AP: Lideri opozicije se sastali da naprave plan o svrgavanju Erdogana

Poslije više od 11 godina na mjestu premijera, Erdogan je izabran za predsjednika 2014. godine kada je ta funkcija bila prvenstveno ceremonijalna. Međutim, turski birači odobrili su 2017. godine promjenu sistema vladavine u predsjednički sistem koji je proširio Erdoganova ovlašćenja na račun vlade i skupštine

9561 pregleda 5 komentar(a)
Erdgoan, Foto: Reuters
Erdgoan, Foto: Reuters

Lideri šest opozicionih partija u Turskoj sastali su se kako bi napravili plan o budućem sistemu vladavine u državi poslije smjene predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, javila je agencija Asošiejted pres (AP).

Nakon jučerašnjeg sastanka lideri stranaka su saopštili da Turska doživljava najdublju političku i ekonomsku krizu u svojoj istoriji i da je za to odgovoran izvršni predsjednički sistem.

Oni će sarađivati kako bi postigli zajednički cilj transformacije uprave države u ojačani parlamentarni sistem, a očekuje se da će detalje sporazuma objaviti 28. februara.

U saopštenju nisu pomenuli predsjednika Turske, ali je jasno da se opozicija sastala kako bi napravila plan kako bi ga svrgla sa vlasti, navodi AP.

Poslije više od 11 godina na mjestu premijera, Erdogan je izabran za predsjednika 2014. godine kada je ta funkcija bila prvenstveno ceremonijalna.

Međutim, turski birači odobrili su 2017. godine promjenu sistema vladavine u predsjednički sistem koji je proširio Erdoganova ovlašćenja na račun vlade i skupštine.

Erdogan je za predsjednika ponovo izabran naredne godine, a kritičari sistem nazivaju "pravilo jednog čovjeka".

Prvom zajedničkom sastanku prisustvovali su predstavnici glavne opozicione republikanske Narodne partije, nacionalističke Dobre stranke, konzervativne partije Felisiti, Demokratske stranke, Partije demokratije i progresa i Stranke budućnosti, javlja AP.

Bonus video: