Svi Grci da napuste zemlju: Dvojica ubijeni, dvoje ranjeno u incidentu u Ukrajini

Moskva odbacuje navode da planira napad i optužuje zapad za histeriju, ali je jasno stavila do znanja da na težnje Ukrajine da uspostavi bliže veze sa zapadom, prvenstveno sa NATO-m, gleda kao na prijetnju i zahtijeva niz bezbjednosnih ustupaka

19012 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grčko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da su dvojica grčkih iseljenika ubijeni, a još dvoje teško ranjeni u incidentu u kojem su učestvovali ukrajinski vojnici na istoku zemlje u blizini linije fronta sa proruskim separatističkim snagama.

Ranije, Grčka je savjetovala svojim državljanima da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu i pozvala sve Grke da „odmah“ napuste tu zemlju zbog straha da bi Rusija, koja je nagomilala vojsku blizu granice sa Ukrajinom, mogla uskoro krenuti u invaziju.

Moskva odbacuje navode da planira napad i optužuje zapad za histeriju, ali je jasno stavila do znanja da na težnje Ukrajine da uspostavi bliže veze sa zapadom, prvenstveno sa NATO-m, gleda kao na prijetnju i zahtijeva niz bezbjednosnih ustupaka.

Grčko ministarstvo inostranih poslova navelo je u saopštenju da su trojica ukrajinskih vojnika „odgovorni“ za smrti i povrede četvoro grčkih državljana u selu Hranitne blizu „linije kontakta“ sa proruskim separatističkim snagama, koje od 2014. kontrolišu dio teritorije na istoku Ukrajine.

U saopštenju se navodi da je nasilje izbilo nakon što su se Grci i ukrajinski vojnici posvađali „bez značajnog razloga“.

Ne navodi se što su Grci radili u toj oblasti, ali je jedan zvaničnik grčkog ministarstva inostranih poslova kazao da incident nema nikakve veze sa aktuelnim konfliktom u regionu.

Ukrajinske vlasti nijesu odmah reagovale na upite Rojtersa da prokomentarišu incident.

U saopštenju ministarstva navodi se da je grčki šef diplomatije Nikos Dendias tražio da razgovara sa ukrajinskim kolegom o incidentu i naglasio da grčka zajednica u Ukrajini treba da bude zaštićena. Nekoliko hiljada Grka živi u ovoj bivšoj sovjetskoj republici, podsjeća britanska agencija.

Bonus video: