EU traži diplomatsko rješenje, u pripremi i paket sankcija

"Daleko se stiglo u pripremi paketa sankcija. Koordinišemo se sa saveznicima i bićemo spemni da ih brzo primijenimo ukoliko to bude potrebno", rekla je portparolka EK Dana Spinat

2991 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) u potpunosti je fokusirana na pronalaženje diplomatskog rješenja i deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajiniom, poručeno je danas iz Brisela.

U Evropskoj komisiji (EK) naglašavaju da su za EU diplomatske aktivnosti najvažnije u zajedničkim naporima koji se, sa partnerima u Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ulažu u rješavanje trenutne ukrajinske krize.

"Radimo zajedno na pronalaženju mirnog rješenja i deeskaliciji problema", ponovio je portparol EU Peter Stano, prenosi Tanjug.

U Komisiji navode da EU radi istovremeno i na "robusnom i sveobuhvatnom paketu sankcija u oblasti ekonomije i finansija", koje će biti uvedene protiv Rusije ukoliko učini akt agresije protiv Ukrajine.

"Daleko se stiglo u pripremi paketa sankcija. Koordinišemo se sa saveznicima i bićemo spemni da ih brzo primijenimo ukoliko to bude potrebno", rekla je portparolka EK Dana Spinat.

Upitana za odgovor EU na mogući novi migrantski talas ukoliko "dođe do rata i izbjeglice se preliju preko granica Ukrajine", ona je kazala da EU radi na "dva kolosjeka".

"Pored ovog koji se odnosi na sankcije, u širokom smislu se pripremamo za sve moguće aspekte ukoliko situacija eskalira, a migracije su jedna od tema", rekla je Spinat.

Bonus video: