Putin će podržati reakciju Rusije na odgovore SAD i NATO o bezbjednosnim garancijama

Lavrov je naglasio da Moskva ne može biti zadovoljna odgovorima SAD i NATO, ali je ocijenio da su neki odgovori prilično konstruktivni

4412 pregleda 2 komentar(a)
Peskov, Foto: Shutterstock
Peskov, Foto: Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržaće reakciju Rusije na odgovore SAD i NATO-a o bezbjednosnim garancijama u odgovarajućem trenutku, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je danas razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o odgovorima Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na predloge Rusije o dugoročnim pravno obavezujućim garancijama za njenu bezbjednosti, prenio je TASS.

Ruski predsjednik je istakao da je riječ o bezbjednosnim pitanjima u Evropi i odgovorima na zabrinutost Rusije vezanu za "beskonačno", i po njihovom mišljenju "veoma opasno širenje NATO-a na istok, sada već na račun bivših republika Sovjetskog Saveza, uključujući i Ukrajinu".

Lavrov je obavijestio Putina o ovim odgovorima, napominjući da su NATO i SAD dale negativan odgovor na ključnu zabrinutost Rusije, a to je neširenje NATO-a i da Alijansa obustavi razmiještanje oružja u Ukrajinu i povuče snage iz Istočne Evrope.

On je naglasio da Moskva ne može biti zadovoljna tim odgovorima, ali je ocijenio da su neki odgovori prilično konstruktivni.

Riječ je o konkretnim mjerama koje se odnose na rješavanje problema kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa, smanjenje vojnih rizika, izgradnji povjerenja i vojne transparentnosti.

Lavrov je istakao da je reakcija Rusije na odgovore SAD i NATO-a o bezbjednosnim garancijama formulisana i izložena na 10 stranica.

Na pitanje TASS-a kada će Putin podržati taj dokument, Peskov je rekao "u odgovarajućem trenutku".

Bonus video: