Plaćenici da se "pobrinu" za povod za invaziju?

Zapadni bezbjednosni izvori tvrde da je posljednjih nedjelja pojačano prisustvo pripadnika privatnih ruskih vojnih kompanija, poput Vagner grupe, na istoku Ukrajine

14083 pregleda 4 komentar(a)
Manastir Iverski u Donjecku oštećen je u sukobima proruskih separatista i ukrajinske vojske, Foto: Rojters
Manastir Iverski u Donjecku oštećen je u sukobima proruskih separatista i ukrajinske vojske, Foto: Rojters

U Ukrajini je proteklih nedjelja pojačano prisustvo ruskih plaćenika povezanih sa špijunima u Moskvi, što je podstaklo strahove među pojedinim NATO članicama da bi Rusija mogla pokušati da inscenira povod za invaziju, kazala su za Rojters tri zapadna bezbjednosna izvora.

Oni su kazali da su posljednjih nedjelja pojačani njihovi strahovi da bi ruskoj invaziji na Ukrajinu mogao prethoditi informacioni rat i sajber napadi na ključnu ukrajinsku infrastrukturu poput električnih mrteža i gasovoda.

Rusija bi, kako su kazali izvori Rojtersa, takođe mogla upotrijebiti plaćenike da izazove podjele i parališe Ukrajinu preko ciljanih atentata i upotrebom specijalizovanog oružja.

Sjedinjene Države su ponovo u nedjelju upozorile da bi Rusija mogla inscenirati “lažnu operaciju” unutar Ukrajine kako bi opravdala invaziju.

”Vjerovatno je da će ruski plaćenici, po direktivama ruske države, biti umiješani u svako neprijateljstvo u Ukrajini, potencijalno uključujući i povod za invaziju”, kazao je jedan zapadni bezbjednosni izvor koji je želio da ostane anoniman.

Zapadni bezbjednosni izvori su kazali da su plaćenici raspoređeni iz ruskih privatnih vojnih kompanija sa bliskim vezama sa Federalnom službom bezbjednosti (FSB), glavnom nasljednicom sovjetskog KGB-a, i sa vojnom obavještajnom agencijom GRU.

Među onima koji su raspoređeni proteklih nedjelja je i bivši GRU oficir koji je takođe radio za grupu plaćenika Vagner. Taj bivši oficir je otišao u Donjeck, jedan od dva regiona na istoku Ukrajine koji je od 2014. godine pod kontrolom proruskih separatista.

Rojters nije mogao da potvrdi kakav je zadatak bivšeg oficira, čiji identitet nije otkriven. Takođe, britanska agencija nije dobila komentar od Vagner grupe.

Iz Kremlja je juče za Rojters saopšteno da Rusija ne jača svoje prisustvo na teritoriji Ukrajine i da ruske trupe tamo nikada nijesu bile prisutne, pa ni sada.

Ruske plaćeničke grupe snabdijevale su oružjem, personalom za specijalne operacije i pružale vojnu obuku pripadnicima proruskih milicija na istoku Ukrajine, kazali su izvori. Oni su takođe izjavili da su pojedini operativci iz Vagner grupe stacionirani na granici Ukrajine nakon što su trenirali u bazi GRU u blizini južnog ruskog grada Krasnodara.

Vježbe pripadnika separatističke milicije u Donjecku
Vježbe pripadnika separatističke milicije u Donjeckufoto: REUTERS

Rojters ističe da nije mogao iz nezavisnih izvora potvrditi informacije o aktivnostima ruskih plaćenika na istoku Ukrajine.

Druge ruske plaćeničke grupe povezane sa FSB i GRU takođe su povećale aktivnosti u Ukrajini od početka godine, naveli su izvori.

Sjedinjene Države su izrazile strahove da bi Rusija mogla upotrijebiti plaćenike, specijalne snage i ostale ratne tehnike iz sive zone kako bi oduzela legitimitet Kijevu prije invazije.

Iz Pengatona su za Rojters ukazali na izjave njihovog portparola Džona Kirbija koji je ranije ovog mjeseca kazao da Rusija pokušava da inscenira uvod za invaziju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da Vagner i ostale privatne grupe niti predstavljaju niti ih plaća ruska država, mada, kako je kazao, one imaju pravo da djeluju pod uslovom da ne krše ruski zakon.

Evropska unija je prošle godine uvela sankcije Vagner grupi, optužujući je da podstiče nasilje, pljačka prirodne resurse i destabilizuje države širom svijeta.

Rusija negira planove da pripoji još jedan dio Ukrajine a Putin tvrdi da Zapad širi “histeriju” u jasnom pokušaju da namami Rusiju u rat nakon što je ignorisao zabrinutost Kremlja povodom NATO širenja nakon Hladnog rata.

Čižov: Rusija ima pravo da uzvrati na napad

Visoki ruski diplomata kazao je juče za britanski “Gardijan” da bi Rusija imala pravo da “uzvrati na napad” Ukrajine ukoliko procijeni da Kijev prijeti populaciji na istoku te zemlje.

”Nećemo napasti Ukrajinu osim ukoliko ne budemo isprovocirani da to učinimo”, kazao je Vladimir Čižov, ruski ambasador u Evropskoj uniji.

”Ukoliko Ukrajinci krenu u napad protiv Rusije, ne treba da vas iznenadi ako mi uzvratimo. Ili ukoliko počnu da ubijaju ruske građane bilo gdje, u Donbasu ili bilo gdje drugo”, kazao je on iz Brisela u intervjuu za britanski list.

Bonus video: