Ambasador: Nećemo izvesti invaziju ako nas ne provociraju da to učinimo

"Ako Ukrajinci krenu u napad protiv Rusije, nemojte se čuditi ako odgovorimo. Ili ako počnu otvoreno ubijati ruske građane bilo gdje - u Donbasu ili negdje drugdje", kazao je Čizov

4340 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija "će odgovoriti" ako počnu ubijati njene građane bilo gdje, pa tako i na istoku Ukrajine, rekao je ruski ambasador pri Evropskoj uniji, a predsjednik Ukrajine pozvao je svoje građane da okače zastave i pjevaju himnu u srijedu, koju zapadni mediji spominju kao dan invazije.

"Nećemo izvesti invaziju na Ukrajinu ako nas ne provociraju da to učinimo", rekao je Vladimir Čižov, ruski ambasador pri EU, kako ga je citirala u utorak ruska novinska agencija RIA.

"Ako Ukrajinci krenu u napad protiv Rusije, nemojte se čuditi ako odgovorimo. Ili ako počnu otvoreno ubijati ruske građane bilo gdje - u Donbasu ili negdje drugdje".

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine kažu da vlada u Kijevu priprema ofanzivu protiv njih. Ukrajina s druge strane optužuje Rusiju da je planira napasti jer je nagomilala više od 100.000 vojnika uz zajedničku granicu.

Dok se razmjenjuju optužbe traje intenzivna diplomatska ofanziva zapadnih lidera u pokušaju da se smire napetosti i deeskalira kriza na rusko-ukrajinskoj granici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak svoje građane da okače zastave i zajedno pjevaju nacionalnu himnu u srijedu, 16. februara koji zapadni mediji spominju kao dan napada.

"Rečeno nam je da će 16. februara biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti Danom jedinstva Ukrajine", rekao je Zelenski. Ukrajinski zvaničnici istakli su da predsjednik ne predviđa napad na taj dan, već da skeptično odgovara na medijske navode, prenosi Hina.

"Pokušavaju nas zastrašiti", ali na "taj dan okačićemo naše žute i plave zastave i pokazati cijelom svijetu da smo jedinstveni", poručio je Zelenski.

Mihailo Podoljak, njegov savjetnik, rekao za Rojters da je predsjednik djelimično odgovorio "ironično" na medijske napise o potencijalnom datumu invazije.

Bonus video: