Matvijenko: Učinićemo sve da spriječimo rat sa Ukrajinom

"Nije čudo što tema napada na Ukrajinu koju je Zapad podsticao posljednjih nedjelja, nema dokaza da je potkrijepe, nema ništa drugo osim teorija", rekla je predsjednica gornjeg doma ruskog paralmenta Matvijenko

4170 pregleda 2 komentar(a)
Matvijenko, Foto: Shutterstock
Matvijenko, Foto: Shutterstock

Rusija će učiniti sve u svojoj moći da spriječi rat sa Ukrajinom, rekla je predsjednica gornjeg doma ruskog paralmenta Valentina Matvijenko.

"Naš stav je jasno definisao ruski vođa, mi sa naše strane ćemo učiniti sve da spriječimo rat sa Ukrajinom, osiguramo da on nikad ne počne, ni danas ni sjutra ni preksjutra", rekla je Matvijenko u intervjuu za rusku Parlamentskaju Gazetu, prenosi danas TASS. "Sama pomisao na rat je apsolutno apsurdna za nas", rekla je ona, i dodala da Rusija i Ukrajina dijele više vjekova zajedničke istorije.

Ona je rekla da sada "blago rečeno" dvije zemlje ne prolaze kroz najbolja vremena u svojim odnosima, ali da vjeruje da svaki problem može da bude riješen mirno, diplomatskim i političkim putem. Matvijenko je izrazila uvjerenje da nije bilo objektivnih razloga da se Rusija optuži za agresivne planove. "Nije čudo što tema napada na Ukrajinu koju je Zapad podsticao posljednjih nedjelja, nema dokaza da je potkrijepe, nema ništa drugo osim teorija", rekla je ona.

Ona je ocijenila da neke snage u SAD i na Zapadu uopšteno guraju Ukrajinu u rat sa Rusijom.

"Istovremeno NATO je već počeo vojni razvoj ukrajinske teritorije. Njene vojne snage jačaju se vojnom opremom, municijom, oružjem uključujući ofanzivnim. Gore navedene snage se nadaju da stvore žarišta nestabilnosti blizu ruskih granica. Ta strategija nije za nas ništa novo", rekla je Matvijenko..

U takvoj situaciji, dodala je, da je logično za Rusiju da preduzme mjere namijenjene jačanju bezbjednosti svoje teritorije i svojih građana i da uvede cijeli spektar mogućih mjera, političkih, diplomatskih, vojnih i informacionih, ukazujući da se to sada upravo čini.

Bonus video: