Šolc se držao čvrsto na megdanu sa Putinom

Kada je Putin rekao da je NATO pokrenuo rat u Evropi bombardujući Srbiju 1999, Šolc je uzvratio da je to učinjeno kako bi se spriječio genocid

18144 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Šolc, Foto: REUTERS
Šolc, Foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Šolc se suočio sa optužbama za slabo liderstvo u ukrajinskoj krizi i da je premek prema Rusiji, ali mu je neočekivano borbeni stav na razgovorima u Kremlju sa predsjednikom Vladimirom Putinom donio pohvale.

Politički analitičari su se pitali kako će blagi Šolc proći u utorak kada zakorači u „lavlju jazbinu”.

Poznato je da ruski zvaničnici javno ismijavaju ili pokušavaju da nadigraju goste, testirajući njihovu hrabrost. Agencija Rojters podsjeća da je Putin pozvao svog labradora na sastanak 2007. godine sa Angelom Merkel, iako je bio opštepoznat njen strah od pasa.

Međutim, iako tih i odmjeren, Šolc je bio prilično nametljiv na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom u Moskvi, gdje je boravio u dvodnevnoj posjeti u okviru grozničave diplomatije sa ciljem sprečavanja invazije Rusije na Ukrajinu.

Kada je Putin kritikovao NATO, rekavši da je pokrenuo rat u Evropi bombardujući Srbiju 1999, Šolc je uzvratio da je to učinjeno kako bi se spriječio genocid, misleći na progon kosovskih Albanaca.

Putin je rekao da Rusija smatra da tretman etničkih Rusa u Donbasu na istoku Ukrajine predstavlja genocid. Šolc je kasnije rekao da je Putinova upotreba riječi genocid pogrešna.

Šolc se takođe našalio sa Putinovim strahovima od širenja NATO na istok, imajući u vidu da to nije na dnevnom redu u skorije vrijeme, kao i sa dužinom Putinove vladavine.

Putin
foto: Reuters

„Ne znam baš koliko dugo predsjednik planira da ostane na funkciji. Imam osjećaj da bi moglo da potraje, ali ne zauvijek.”

Kada su ga novinari kasnije pitali o nadmetanju sa Putinom, Šolc se nasmijao i rekao da je to samo pokazatelj koliko su intenzivni bili četvorosatni razgovori.

„Olaf Šolc je u Moskvi konačno zauzeo čvrst stav,” napisao je najtiražniji njemački list „Bild”, koji je kritičan prema nastupu socijaldemokratskog kancelara.

Nedjeljnik „Špigl” je ocijenio da je Šolcova posjeta Moskvi označila „svojevrsnu spoljnopolitičku emancipaciju”.

„Berlin se budi”

Kritičari kažu da je ipak previše popustio Rusiji time što je sveo na minimum mogućnost ulaska Ukrajine u NATO, piše Rojters. Njegovi komentari su podstakli njemačku ambasadorku u SAD, Emili Haber, da na Tviteru objavi pojašnjenje da „Ukrajina ima suvereno pravo da traži članstvo u NATO-u”.

Putin je takođe možda odlučio da se ne suprotstavlja Šolcu previše agresivno jer Rusija i dalje ima relativno bliske odnose sa Njemačkom u poređenju sa onima sa drugim zapadnim zemljama, rekao je Marsel Dirsus sa Instituita za bezbjednosnu politiku na Univerzitetu Kil.

Međutim, sama činjenica da je posjetio Moskvi, zajedno sa Šolcovim nastupom, pokazuje da se Berlin budi, smatra Dirsus.

„Shvatili su da je to ozbiljna situacija koja se ne može mirno posmatrati, i njihovo nedjelovanje se tumači kao indirektna podrška Moskvi. I pooštrili su stav.”

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare takođe izrazio zabrinutost povodom ljudskih prava i medijskih sloboda u Rusiji i priliku da postavi pitanje prvo je dobio novinar Dojče velea koji je putovao sa njegovom delegacijom. Kremlj je ovog mjeseca saopštio da gasi servis njemačkog kanala u Moskvi.

Shvatili su da je to ozbiljna situacija koja se ne može mirno posmatrati, i njihovo nedjelovanje se tumači kao indirektna podrška Moskvi. I pooštrili su stav

Šolc se kasnije sastao sa raznim ruskim aktivistima.

Rojters navodi da bi mu samopouzdani ton mogao donekle povratiti kredibilitet kao igrača u Evropi. Francuski predsjednik Emanuel Makron je posjetom Moskvi preuzeo vođstvo u Evropi povodom ukrajinske krize, mada ne naročito uspješno.

Gvendolin Sase iz organizacije Karnegi Evropa, ocijenila je da je takođe važno da je Šolc pokazao da govori u ime Evrope, a ne samo Njemačke. On je posjetio Moskvu tek nakon što se sastao sa liderima Francuske, Poljske, baltičkih država i Ukrajine. Makron je prvo posjetio Moskvu pa Kijev.

„On je poslao poruku da je Evropa jedinstvena. A to je upravo ono što Kremlj ne želi,” kazala je.

Bonus video: