SAD tvrde da je Rusija povećala broj vojnika na granici sa Ukrajinom za još 7.000

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Asošijeted pres da Rusija nastavlja da širi lažne tvrdnje koje bi mogla da iskoristi kao izgovor za invaziju

8010 pregleda 8 komentar(a)
Ruska vojska (Ilustracija), Foto: Reuters
Ruska vojska (Ilustracija), Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) tvrde da je Rusija povećala broj vojnika na granici sa Ukrajinom za 7.000 uprkos izjavama Kremlja da povlači vojsku.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Asošijeted pres da Rusija nastavlja da širi lažne tvrdnje koje bi mogla da iskoristi kao izgovor za invaziju.

Kao primjer je naveo izvještaje Kremlja o grobovima civila koje su navodno ubile ukrajinske snage, tvrdnje da SAD i Ukrajina razvijaju biološko i hemijsko oružje i da Zapad šalje gerilce da ubijaju Ukrajince.

Zvaničnik nije naveo nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da povlači dio vojnika poslije vojnih vježbi koje su izazvale strah od neposredne invazije na Ukrajinu, a kao dokaz objavilo video kako snage navodno napuštaju Krim.

"Nismo vidjeli povlačenje", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za Ej-Bi-Si njuz.

On je naveo da je vojska na granici i da ruski predsjednik Vladimir Putin "može da povuče okidač danas, sjutra ili sljedeće nedjelje".

Maksar tehnolodžis, komercijalna kompanija za satelitske snimke koja je pratila nagomilavanje ruske vojske, prenijela je da nove fotografije pokazuju pojačanu rusku vojnu aktivnost u blizini Ukrajine, uključujući izgradnju pontonskog mosta u Bjelorusiji na manje od šest kilometara od ukrajinske granice.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa takođe nije vidjela "povlačenje ruskih snaga", kao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ne vidimo nikakve promjene. Vidimo gomilanje vojnika koje se nije promijenilo posljednjih nedjelja", rekao je u srijedu Zelenski.

Bonus video: