Četvoro preminulih u olujama širom Evrope

Kako javlja agencija Frans Pres (AFP), željeznički saobraćaj prekinut je u Škotskoj, dijelovima Engleske i Holandiji jer je olujno nevrijeme uzrokovalo pad stabala i bandera

3764 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice oluje u Poljskoj, Foto: Reuters
Posljedice oluje u Poljskoj, Foto: Reuters

Evropske meteorološke službe upozorile su u četvrtak, 17. februara, da će u narednim danima sjever kontinenta zahvatiti niz oluja, nakon što je u jakim naletima vjetra poginulo četvoro ljudi, prekinuto elektrosnabdijevanje i zabilježeni problemi u saobraćaju.

Kako javlja agencija Frans Pres (AFP), željeznički saobraćaj prekinut je u Škotskoj, dijelovima Engleske i Holandiji jer je olujno nevrijeme uzrokovalo pad stabala i bandera.

Aerodrom Shipol u Amsterdamu objavio je upozorenje na mogućnost kašnjenja letova zbog jakih udara vjetra. Nekoliko avio-kompanija, među kojima i njemačka Lufthanza, otkazale su dio letova zbog oluje.

Dva vozača poginula su u Njemačkoj nakon što su stabla pala na njihove automobile u Bad Bevenzenu, južno od Hamburga, i u regionu Harc, jugozapadno od Berlina.

Dvije osobe poginule su u poljskom Krakovu, gdje je jak vjetar oborio građevinski kran.

Njemačka željeznica Dojče ban saopštila je da je obustavila vozove na daljim linijama u sedam pokrajina na sjeveru te zemlje.

Meteorolozi su saopštili da je izmjerena brzina vjetra bila do 135 kilometara na čas u nižim predjelima Njemačke.

U Češkoj je nekoliko stotina hiljada ljudi bez struje pošto su stabla pala na napojne kablove, a slična situacija prijavljena je u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Oluje se očekuju kroz petak i subotu, sa uraganskim udarima u mnogim dijelovima kontinenta.

Belgija je objavila da je obalno područje proglasila narandžastom zonom, drugom po jačini nakon crvene, piše AFP.

Bonus video: