Zapad: Rusija stvara izgovor za invaziju

Oprečni izvještaji o incidentu u kojem je u Lugansku raketom pogođena zgrada vrtića, SAD tvrde da je napad na Ukrajinu praktično izvjestan

11931 pregleda 8 komentar(a)
Unutrašnjost vrtića u Lugansku koji je, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, pogođen u raketnom napadu, Foto: Reuters
Unutrašnjost vrtića u Lugansku koji je, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, pogođen u raketnom napadu, Foto: Reuters

Kremlj optužuje američkog predsjednika Džoa Bajdena da podstiče tenzije tvrdnjama da očekuje da Rusija napadne Ukrajinu narednih dana, prenijela je RIA novinska agencija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je reagovao na Bajdenovu izjavu ranije danas da sada sve ukazuje na to da Rusija planira da napadne Ukrajinu, uključujući i naznake da Moskva sprovodi operaciju pod lažnom zastavom nakon što su ukrajinske snage i proruski pobunjenici razmijenili vatru.

Moskva je protjerala jednog američkog diplomatu iz ambasade SAD i objavila oštro pismo u kojem optužuje Vašington da ignoriše njene bezbjednosne zahtjeve. Zaprijetila je „vojno-tehničkim mjerama” ne navodeći više detalja.

Moskva bi kao povod mogla upotrijebiti "lažirani bombaški napad unutar Rusije, lažno otkriće masovne grobnice, inscenirani napad dronom na civile, ili lažni - pa možda čak i pravi - napad hemijskim oružjem", kazao je Blinken

Američki Stejt department je objavio da Rusija nije dala objašenjenje za odluku da protjera zamjenika šefa misije Barta Gormana iz ambasade u Moskvi.

Kremlj je kasnije saopštio da je protjerivanje Gormana odgovor na odluku SAD da protjera ruskog diplomatu iz ambasade u Vašingtonu. Nije precizirano o kojem diplomati je riječ ni kada je protjeran.

Jutrošnja razmjena vatre između Ukrajine i proruskih separatista podigla je stepen uzbune, a zapadni zvaničnici, koji već izvjesno vrijeme upozoravaju da bi Moskva mogla pokušati da napravi uvod za invaziju kazali su da je takav scenario sada u toku.

„Imamo razloga da vjerujemo da učestvuju u operaciji pod lažnom zastavom kako bi dobili izgovor da krenu u napad. Sve ukazuje na to da su spremni da uđu i napadnu Ukrajinu”, kazao je Bajden novinarima.

On je naredio državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da promijeni putne planove kako bi o Ukrajini govorio pred Savjetom bezbjednosti UN.

Blinken pred Savjetom bezbjednosti
Blinken pred Savjetom bezbjednostifoto: Reuters

Blinken je ponovio tvrdnje da Rusija planira da narednih stvori situaciju koja bi poslužila kao uvod za invaziju.

„To bi mogao biti lažirani navodni teroristički bombaški napad unutar Rusije, lažno otkriće masovne grobnice, inscenirani napad dronom na civile, ili lažni - pa možda čak i pravi - napad hemijskim oružjem. Rusija bi taj događaj mogla opisati kao etničko čišćenje ili genocid”.

Ukrajina i proruski pobunjenici dali su juče suprotstavljene izvještaje o raketnom napadu preko fronta u separatističkom regionu Donbas. Rojters navodi da detalje napada nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, ali izvještaji sa obje strane ukazuju da je taj incident ozbiljniji od uobičajenih kršenja primirja koja se dešavaju u toj oblasti.

Peskov je kazao da je Moskva „ozbiljno zabrinuta” zbog izvještaja o eskalaciji. Rusija već duže vrijeme optužuje Kijev da planira da isprovocira eskalaciju kao izgovor da bi silom zauzela pobunjeničke teritorije, što Ukrajina negira.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da su proruske snage raketirale jedan vrtić, u potezu koji je nazvao „velikom provokacijom”.

Separatisti sa druge strane optužuju vladine snage da su u zadnjih 24 sata četiri puta otvorile vatru prema njihovoj teritoriji.

Britanska agencija ističe da nijedna verzija događaja nije mogla biti potvrđena.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su se trupe koje su učestvovale u vježbama na Krimu vratile u bazu u Čečeniji.

Rusija je ranije ove nedjelje objavila da se dio njihovih trupa vraća u baze nakon što su završili vježbe u oblastima blizu Ukrajine, ali SAD i NATO tvrde da to nije istina već da Moskva nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na granici.

Bonus video: