Rusija otvorena za vojne inspekcije

Moskva ponovila bezbjednosne zahtjeve, ali izrazila spremnost da razgovara o međusobnim provjerama raketnih postrojena

7292 pregleda 0 komentar(a)
Američki vojnici pri NATO snagama u bazi u Poljskoj, Foto: Rojters
Američki vojnici pri NATO snagama u bazi u Poljskoj, Foto: Rojters

Rusija je juče ponovila niz bezbjednosnih zahtjeva koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici već odbili, ali je prvi put saopštila da je spremna da razgovara o međusobnim inspekcijama raketnih postrojenja.

U opsežnom dokumentu koji je predat američkom ambasadoru, Moskva je optužila Vašington da nije konstruktivno odgovorio na zahtjeve predstavljene u decembru, uključujući i obustavu širenja NATO-a na istok.

Ruske "crvene linije" su i dalje ignorisane, navodi se u odgovoru na američke i NATO kontrapredloge dostavljene prošlog mjeseca.

Rusija je ponovila svoje zahtjeve za povlačenje svih američkih snaga iz centralne i istočne Evrope, koje su Vašington i NATO nazvali neprihvatljivim.

Međutim, RIA agencija je prenijela saopštenje ministarstva inostranih poslova u kojem se navodi da je Moskva voljna da razgovara o inspekcijama njenih raketnih postrojenja u evropskoj Rusiji u zamjenu za provjere američkih raketnih odbrambenih postrojenja u Poljskoj i Rumuniji. Tu ideju je pokrenuoi Vašington prošlog mjeseca.

Međusobne inspekcije, ukoliko se dogode, mogle bi odagnati ruske bojazni da lokacije u poljskim i rumunskim gradovima mogu biti upotrijebljene za raspoređivanje "tomahavk" krstarećih raketa protiv Rusije.

U ruskom dokumentu navodi se niz zahtjeva za smirivanje tenzija oko Ukrajine. Među njima je prekid snabdijevanja zapadnim opružjem Ukrajine i vraćanje oružja koje je već poslato, povlačenje zapadnih vojnih savjetnika i instruktora iz Ukrajine i prekid svih zajedničkih NATO vježbi sa Ukrajinom..

"U odsustvu spremnosti američke strane da pristane na čvrste, zakonski obavezujuće garancije za našu bezbjednost od SAD i njihovih saveznika, Rusija će biti primorana da odgovori uključujući i primjenu vojno-tehničkih mjera", navodi se u dokumentu.

Rusija je ranije sugerisala da "vojno-tehničke mjere" mogu uključivati raspoređivanje raketa i trupa.

Bonus video: