Bivši plivač navodno poželio Erdoganu da umre: Kakve veze ima slatkiš iz Anadolije sa smrću?

Da li je aluzija na Erdoganovo zdravlje uvreda predsjednika ili to spada pod slobodu govora? Sada tim pitanjem mora da se pozabavi ne jedan, nego više sudova. Jer, nakon što je turski predsjednik nedavno objavio da je pozitivan na koronu, na adresu nadležnog Državnog tužilaštva stigla je gomila prijava

5475 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Shutterstock
Erdogan, Foto: Shutterstock

U Turskoj je pokrenuto više od 160.000 istražnih postupaka zbog vrijeđanja predsjednika. Jedan od najaktuelnijih je onaj protiv bivšeg plivača reprezentacije: navodno je Erdoganu poželio da umre.

"Dobio je koronu i traži da se molimo za njega. Da, molimo se, ne brini. Ja sam već počeo da pravim dvadeset tepsija alve. Kad dođe vrijeme razdijeliću je po komšiluku".

Ovo je na Tviteru objavio nekadašnji plivač turske reprezentacije Derja Bujukundžu. I zato je protiv njega pokrenuta istraga. Čak je izdat i nalog za hapšenje - zbog uvrede predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Državno tužilaštvo ocjenjuje da je Bujukundžuov tvit krivično djelo jer je nekadašnji olimpijac na taj način indirektno poželio predsjedniku da umre.

Kakve veze ima slatkiš iz Anadolije sa smrću? Alva, koja se obično pravi od brašna ili griza, rafinisana puterom, zaslađena medom, i koja se služi sa karamelizovanim orasima i pinjolima, u Turskoj je dio svakog slavlja. Ali je obavezna i na sahranama.

Da li je aluzija na Erdoganovo zdravlje uvreda predsjednika ili to spada pod slobodu govora? Sada tim pitanjem mora da se pozabavi ne jedan, nego više sudova. Jer, nakon što je turski predsjednik nedavno objavio da je pozitivan na koronu, na adresu nadležnog Državnog tužilaštva stigla je gomila prijava. Ne žele svi da se mole za Erdoganovo ozdravljenje, neki kritičari otvoreno se raduju zbog toga što je obolio od korone.

Oni će sada biti kažnjeni. Državni tužioci u Ankari i Istanbulu saopštili su da je u toku 36 istražnih postupaka. Četiri osobe već su pritvorene, a za još četiri je izdata potjernica. Među njima je takođe i bivši plivač Bujukundžu. I ne samo da nekadašnji olimpijski plivač mora da se pripremi za suđenje, on je momentalno suspendovan iz Saveza turskih plivača - i to zauvijek.

Popularni član 299

Prema podacima turskog Ministarstva pravde, samo 2020. pokrenuto je 31.297 istražnih postupaka zbog uvrede predsjednika. Tako je broj optužnica od Erdoganovog izbora za predsjednika 2014. pa do kraja 2020. dostigao impozantnih 160.169 istražnih postupaka, od kojih je 35.507 završilo na sudu. Sveukupno je do sada za uvredu predsjednika pred sudom moralo da odgovara 38.608 ljudi.

Profesor pravnih nauka na Univerzitetu Bilgi, Jaman Akdeniz navodi da je u 12.881 slučaju izrečena presuda. U 11.913 slučajeva sudije su, kaže, bile mišljenja da okrivljeni neće ubuduće činiti krivična djela, pa su osuđeni uslovno. Drugih 3.625 je osuđeno na zatvorske kazne, a ostalih 5.550 oslobođeno, nabraja taj pravnik u intervjuu za DW.

Akdeniz dodaje da je 106 optuženih u vrijeme kada su osuđeni bilo mlađe od 18 godina. Desetoro njih je čak dobilo i zatvorske kazne. Od tih 106 optuženih, 24-oro je u vrijeme kada su počinili krivično djelo bilo između 12 i 14 godina starosti.

Bespoštedno prema kritičarima

Uvreda na račun predsjednika je u turskom Krivičnom zakonu bila krivično djelo još mnogo prije Erdogana. Ali, nijedan dosadašnji predsjednik nije se toliko puta pozvao na taj zakon kao Redžep Tajip Erdogan, konstatovala je jednom izvještaju poslanica Gulizar Bidžer Karadža iz opozicione partije CHP. Prema njenom izvještaju, pod Erdoganovim vođstvom do kraja 2020. podignuto je 38.608 optužnica. Poređenja radi, tokom mandata trojice njegovih prethodniika, Gula, Sezera i Demirela, podnijeto je ukupno 1.169 prijava.

Političari, umjetnici, naučnici, đaci, domaćice, ulični prodavci ili novinari - niko nije pošteđen optužbi za uvredu. Problem je što se mnogo toga može okarakterisati kao uvreda. Prije dvije nedjelje to je na svojoj koži iskusila i poznata televizijska novinarka Sedef Kabaš (52). Nakon kritičkih izjava na račun vlade u jednoj televizijskoj emisiji, ona je u spektakularnoj akciji policije - uhapšena.

Kabaš je kritikovala vladu zbog oštrog obračuna sa opozicijom i optužila je za polarizaciju društva. "Kad vo uđe u dvorac neće postati kralj, nego će dvorac da postane štala“, citirala je jednu čerkesku poslovicu, bez da je pomenula bilo čije ime. Otada sjedi u istražnom zatvoru zbog moguće uvrede turskog predsjednika.

Borci za ljudska prava poput Jamana Akdeniza smatraju da je to čisti apsurd. Ono što se prebacuje Kabašovoj, apsolutno je izvučeno iz konteksta. Već odavno nikakvu ulogu ne igra da li je kritika zasnovana na činjenicama.

Jaman Akdeniz smatra da se radi o šikaniranju s ciljem zastrašivanja ljudi i ućutkivanja pametne, političke kritike. Onaj ko se bavi politikom mora da bude spreman da istrpi i žestoke kritike. Ko to ne može da podnese, nema šta da traži u politici, dodaje Akdeniz. Zbog porasta pokušaja zastrašivanja on smatra da je sloboda mišljenja u njegovoj zemlji u opasnosti. "Ili ćutiš ili ideš na sud", zaključuje Akdeniz.

Optuženi i neki njemački državljani

Ali, nijesu samo turski državljani u fokusu tamošnjeg pravosuđa. I njemački Turci su često na meti turskih službi kao oni koji navodno vrijeđaju predsjednika. Njima se ili zabrani ulazak u zemlju ili ih u Turskoj uhapse zbog uvreda na račun predsjednika, pa im se onda zabrani da napuste zemlje, a samim tim i da se vrate u Njemačku.

Dugačka ruka turskog pravosuđa seže sve do Njemačke. Najpoznatiji je slučaj njemačkog zabavljača Jana Bemermana iz 2016. godine. Erdoganovi advokati su protiv njega podigli tužbu zbog uvreda predsjednika.

Zbog svega toga, njemačko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je sljedeće upozorenje: "Za ovo (vrijeđanje predsjednika) već su izrečene višegodišnje kazne zatvora, čak i doživotni zatvor. Za ljude koji žive u Njemačkoj bi egzistencijalno opasne posljedice mogla da ima i zabrana napuštanja te zemlje".

No, sada je egzistencijalno opasna situacija u kojoj se nalazi bivši turski olimpijski plivač Bujukundžu. Prijete mu čak četiri godine zatvora. Za uvrede u javnosti čak i više. S obzirom na žestoke kritike turskog ministra sporta na račun Bujukundžua, to bi moglo i da se dogodi.

Bonus video: