Berbok: Zahtjevi Rusije kao iz doba Hladnog rata

"Rusija dovodi u pitanje suštinske principe evropskog mirovnog poretka"

2436 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Rusija ugrožava bezbjednost Evrope "zahtjevima iz doba Hladnog rata", izjavila je danas šefica njemačke diplomatije Analena Berbok uoči početka godišnje konferencije o bezbjednosti u Minhenu kojom će dominirati tema rusko-ukrajinska kriza.

"Raspoređivanjem vojnika na granici sa Ukrajinom i zahtjevima koji potiču iz Hladnog rata, Rusija dovodi u pitanje suštinske principe evropskog mirovnog poretka", rekla je njemačka ministarka i dodala da Rusija treba da uloži ozbiljne napore ka smirivanju tenzija.

Međunarodni lideri i diplomate držaće od danas do nedjelje godišnju konferenciju posvećenu pitanjima odbrane i bezbjednosti. Ovogodišnji skup dolazi u trenutku velikih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja koje strahuju od napada Moskve na Ukrajinu.

Na trodnevnom skupu najavljeno je prisustvo potpredsjednice SAD Kamale Haris, šefa američke diplomatije Entonija Blinkena, generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Rusija, čiji ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov redovno dolazi na godišnju konferenciju, ove godine nije planirala da učestvuje na skupu.

Njemačka ministarka u tom odsustvu vidi "izgubljenu priliku".

"Upravo u trenutnoj, izuzetno opasnoj situaciji, bilo bi toliko važno da se sastanemo i sa ruskim predstavnicima", rekla je Berbok.

Šefica njemačke diplomatije predsjedavaće u subotu i ministarskim sastankom Grupe sedam industrijskih najrazvijenih zemalja - G7. I taj sastanak će biti posvećen Ukrajini.

Sastanak šefova diplomatija Nemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD, Japana, Kanade i Italije biće prilika da se uputi "poruku jedinstva", rekla je Berbok, čija zemlja trenutno predsjedava G7.

Bonus video: