Šest mrtvih od jake oluje na sjeverozapadu Evrope

Stotine letova, vozova i trajekta otkazano je na sjeverozapadu Evrope zbog izrazito jakih vetrova ove oluje koja je pogodila Evropu manje od 48 sati poslije oluje Dadli, u kojoj je stradalo pet ljudi

10678 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Najmanje šest osoba je poginulo i nastala je velika šteta od oluje koja je danas pogodila Veliku Britaniju sa udarima vjetra od gotovo 200 kilometara na sat, i poslije nastavila ka sjeverozapadnoj Evropi.

Oluja Junis izazivala je velike prekide struje u Irskoj, a krenula je i ka sjeveru Francuske i Belgiji.

Stotine letova, vozova i trajekta otkazano je na sjeverozapadu Evrope zbog izrazito jakih vetrova ove oluje koja je pogodila Evropu manje od 48 sati poslije oluje Dadli, u kojoj je stradalo pet ljudi.

Jedan 60-ogodišnjak stradao je danas od pada drveta na jugoistsoku Irske, javila je policija.

Oluja Junis
foto: REUTERS

Udar vjetra od 196 kilometara na sat registrovan je na ostrvu Vajt što nikad dosad nije zabilježeno u Engleskoj dok su drugi udari vjetra bili jači od 110 na sat, uključujući i kod aerodroma Hitrou.

Britanska meteorološka služba pozvala je Britanaca da ostanu kod kuće i izdala najviši, crveni, stepen upozorenja na jugozapadu Engleske, na jugu Velsa i za jugoistok zemlje gdje je i London.

Oluja Junis
foto: REUTERS

Ulice glavnog grada koji je prvi put na ovom nivou uzbune od kad je sistem uspostavljen 2011. bile su neuobičajeno puste, dok je dio krova Arene 02 gdje se održavaju koncerti i sportska takmičenja otkinut udarima vjetra.

Više od 70.000 domaćincatava ostalo je bez struje sredinom dana na jugozapadu Engleske, saopštoio je operater elektro mreže. Brojne škole ostale su zatvorene i najavljen je međuministarski krizni sastanak za popodne.

Saobraćaj na Lamanšu je u prekidu i više od 400 letova otkazano je na britanskim aerodromima, navela je specijalizovana kompanija Cirium.

Avion na liniji Bordo-London morao je da se vrati poslije dva neuspjela pokušaja sletanja na aerodromu Getvik, dok je letelica A380 aviokompanije Katar Ervejs uspjela da sleti na Hitrou u trećem pokušaju.

Oluja Junis
foto: REUTERS

Državni sekretar za bezbjednost Demijan Hajnds je upozorio da postoji smrtna opasnost tokom ove vrste meteoroloških neprilika i istakao da je vojska spremna da bude rasporijeđena da pomogne u toj oluji, koja bi mogla da bude jedna od najvećih u posljednje tri decenije.

Strahuje se od poplava zbog jakih udara vjetra i višeg nivoa vode, a i za sutra se očekuju velike padavine.

U Irskoj je više od 80.000 domaćinstava ostalo bez struje sredinom dana, javila je lokalna mreža ESB.

Poslije Velike Britanije oluja Junis treba da se uputi ka Danskoj, gdje će vozovi saobraćati usporeno i most Storebelt, jedan od najdužih na svetu, će sigurno biti zatvoren takoreći cijele noći, upozorio je operater mosta.

Oluja Junis
foto: REUTERS

U Francuskoj oluja je već jutros izazvala talase visoke četiri metra u Bretanji, i francuska meteorološka služba stavila je pet departmana u narandžasti nivo pripravnosti.

Francuska željeznica SNCF je prijavila poremećaje na regionalnim linijamama. Železnički saobraćaj poremećen je takođe u Belgiju, gdje su brojne škole skratile časove, na sjeveru Njemačke i u Holandiji.

Bonus video: