EU želi da članicama uvede obvezu punjenja skladišta gasa pred svaku zimu

U proteklim sedmicama stanje se dodatno zaoštrilo zbog ukrajinske krize i prijetnje Zapada sankcijama Rusiji ako napadne susjednu zemlju i znaka da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti i rusku naftu i gas. Rusija je glavni snabdjevač Evrope gasom

2101 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) želi da zemljama članicama uvede obvezu punjenja skladišta gasa pred svaku zimu kako bi se mogle nositi s eventualnim poremećajima u snabdijevanju, pokazuje nacrt dokumenta.

Cijene gasa u Evropi snažno su porasle proteklih mjeseci, dostigavši rekordne nivoe, jer se tijesna ponuda poklopila sa snažnom potražnjom, podstaknutom oporavkom ekonomije od koronakrize, prenosi SEEbiz.

U proteklim sedmicama stanje se dodatno zaoštrilo zbog ukrajinske krize i prijetnje Zapada sankcijama Rusiji ako napadne susjednu zemlju i znaka da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti i rusku naftu i gas. Rusija je glavni snabdjevač Evrope gasom.

EU oko 90 odsto svojih potreba za gasom podmiruje uvozom, od čega otprilike 40 odsto uvozom iz Rusije.

Evropska komisija predložiće 2. marta korake koji bi trebali da poboljša otpornost evropskog energetskog sistema na moguće šokove u snabdijevanju i povećanja cijena.

Tržišni podsticaji vjerovatno neće biti dovoljni da kompanije uskladište dovoljno gasa, jer se očekuje da će njegove cijene ostati visoke barem do kraja ove godine, navodi Komisija u dokumentu.

Predlog predviđa i da zemlje kompanijama propišu minimalni nivo zaliha koju će skladištiti na njihovoj teritoriji, uz mogućnost finansijskih podsticaja.

Kompanije obično dopunjuju skladišta izvan zimske sezone grijanja zbog nižih veleprodajnih cijena i slabije potražnje u ljetnoj sezoni.

To se prošle godine nije dogodilo i skladišta gasa Evropi trenutno su popunjena oko 32 odsto, u poređenju s oko 40 odsto prije godinu.

Trajno rješenje kojim bi se ograničila izloženost zemalja troškovima uvoza fosilnih goriva bile bi investicije u obnovljivu energiju i smanjenje potrošnje energije kroz obnovu zgrada i korištenje energetski efikasnijih industrijskih procesa, kao što planira EU.

Vlade većine zemalja EU-a već su uvele mjere zaštite potrošača od visokih računa za energiju, uključujući niže poreze i subvencije za domaćinstva s niskim prihodima.

Bonus video: