U oluji u Evropi stradalo najmanje 16 ljudi, milion kuća bez struje

Sve vrste saobraćaja takođe su pretrpjele kolaps, dok je situacija najkritičnija u Britaniji u kojoj pripadnici vlasti apeluju na građane da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe, jer je ova država registrovala najjače nalete vjetra ikada

8682 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 16 ljudi stradalo je u olujnoj katastrofi koja je zahvatila Veliku Britaniju, Irsku, Holandiju, Belgiju, Njemačku, Češku i Poljsku, saopštile su službe za vanredne situacije. Nevrijeme za koje se procjenjuje kao najgore u posljednjih 30 godina traje već nekoliko dana, a stručnjaci upozoravaju da bi situacija mogla dodatno da se pogorša u narednom periodu.

Vremenske nepogode nanijele su pomenutim državama i ogromnu materijalnu štetu, a procjenjuje se da je više od milion domova širom Evrope ostalo bez struje, prenosi Nova.rs.

Sve vrste saobraćaja takođe su pretrpjele kolaps, dok je situacija najkritičnija u Britaniji u kojoj pripadnici vlasti apeluju na građane da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe, jer je ova država registrovala najjače nalete vjetra ikada. U Engleskoj su dostizali čak 196 kilometara na čas.

Snažan vjetar kidao je krovne panele i ploče sa londonske arene O2, a nadležni su upozorili da djelovi koji lete okolo predstavljaju opasnost po bezbjednost ljudi.

Ova oluja je u Velikoj Britaniji nazvana Junis, u Njemačkoj Zejnep, a u Danskoj Nora.

Bonus video: