SAD: Sankcije bi pokrenule napad

Vašington opravdava odluku da sada ne uvodi kaznene mjere Rusiji

11097 pregleda 5 komentar(a)
Sankcije su sredstvo odvraćanja: Blinken, Foto: Rojters
Sankcije su sredstvo odvraćanja: Blinken, Foto: Rojters

Bajdenova administracija juče je odbila da uvede sankcije Rusiji prije očekivane ruske invazije na Ukrajinu uprkos sve snažnijim kritikama Kijeva i domaćih rivala.

Sjedinjene Države i Britanija su proteklih dana u više navrata upozorile da Rusija samo što nije krenula u vojni napad na Ukrajinu, što Rusija negira. Uvođenje sankcija vladi Vladimira Putina prije nego što napadne bi samo garantovalo da će se invazija odmah dogoditi, tvrde američki zvaničnici.

”Ako kaznite nekoga zbog nečega što još nije uradio, onda će on to sigurno uraditi”, kazao je portparol Pentagona

”Svrha sankcija jeste da pokušamo da odvratimo Rusiju da krene u rat. Čim ih pokrenete to sredsvo odvraćanja je nestalo”, kazao je za CNN američki državni sekretar Entoni Blinken.

Zapad, u slučaju invazije na Ukrajinu, prijeti Moskvi teškim sankcijama čija bi meta bile državne banke i ruski oligarsi, koje bi ograničile izvoz i razorile ekonomiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i sve veći broj kritičara tvrde da ukoliko su Sjedinjene Države i njihovi saveznici tako sigurni da će Rusija napasti, onda treba odmah da primijene sankcije.

Ako ste sigurni da ce nas napasti, kaznite ih odmah: Zelenski
Ako ste sigurni da ce nas napasti, kaznite ih odmah: Zelenskifoto: REUTERS

”Govorite mi da će za nekoliko dana sto posto biti rata. Šta čekate”, upitao je ljutito Zelenski u subotu tokom Bezbjednosne konferencije u Minshenu, ponovivši poziv Zapadu da je bolje da uvede sankcije Rusiji sada nego kasnije.

”Vaše sankcije nam neće biti potrebne nakon bombardovanja, ili pošto na našu državu zapucaju, ili ako više ne budemo imali granice, ako ne budemo imali ekonomiju, ako djelovi naše zemlje budu okupirani”, kazao je Zelenski.

Obraćajući se novinarima u Minhenu, američka potpredsjednica Kamala Haris je kazala da bi sankcije bile neke od “najtežih ako ne i najteže” u istoriji, ali je ponovila Blinkenov stav da i dalje ima načina da spriječe Putina da napadne.

”Složili smo se da je efekat odvraćanja ovih sankcija i dalje značajan, naročito jer se i dalje iskreno nadamo da postoji diplomatski izlaz”.

Republikanski senator Ted Kruz, govoreći za Foks njuz, doveo je u pitanje da li su SAD učinile sve da zaustave Putina. “Ni najmanje, i tragično, Evropa je na ivici rata zbog slabosti Džoa Bajdena”, kazao je on.

Sekretar za medije Pentagona Džon Kirbi kazao je da bi uvođenje sankcija sada pokrenulo invaziju.

”Ako kaznite nekoga zbog nečega što još nije uradio, onda će on to sigurno uraditi”, kazao je Kirbi.

Britanski premijer Boris Džonson kazao je da će SAD i Britanija ruskim kompanijama uskratiti pristup dolaru i funti ako Kremlj naredi invaziju. On je kazao da bi zapadne sankcije išle mnogo dublje od onoga što je ranije najavljivao.

Bonus video: